Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy kétéves gyerek is meghalt egy hajószerencsétlenségben, amikor EP-képviselők látogattak a térségbe


Migránsok jótékonysági szervezetektől kapott mentőmellényben várják kimentésüket az olasz Lampedusa-sziget közelében 2022. augusztus 27-én
Migránsok jótékonysági szervezetektől kapott mentőmellényben várják kimentésüket az olasz Lampedusa-sziget közelében 2022. augusztus 27-én

Az Afrika felől érkező, migránsokat szállító hajók közül nagyon sok köt ki az olasz Lampedusa szigetén, ahol az elmúlt években rengeteg tragédiának voltak szemtanúi a helyiek. EP-képviselők tízfős delegációja látogatott a szigetre, ahol arról győződtek meg, hogy a tagállamokat kötelezni kell a menedékkérők átvételére a frontvonalon lévő országok megsegítése érdekében.

„Nem azért vagyunk itt, hogy felügyeljük vagy megvizsgáljuk az illetékes olasz intézmények működését. Azért vagyunk itt, hogy javítsuk az uniós válaszlépések minőségét mind a politika, mind a jogalkotás terén. Az elmúlt három évben egy migrációs és menekültügyi paktum keretében dolgoztunk, amelynek célja, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a megosztott felelősség és a kötelező érvényű szolidaritás között” – jelentette ki lampedusai sajtótájékoztatóján Juan Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata EP-képviselő. Aguilar vezette azt a parlamenti delegációt, amelybe mindegyik frakció delegált egy tagot, így aztán valamennyi politikai vélemény képviselve volt. Márpedig véleménykülönbség azok között is van, akik elvileg egymással szövetségesek a parlamentben, különösen egy ilyen sokakat foglalkoztató ügyben, mint a migráció. Egészen biztos, hogy nem értett egyet mindenki López Aguilarral, amikor azt mondta: Irreguláris migránsoknak hívják őket, de ők csak kétségbeesett, háborús övezetekből menekülő, reménytelen és Európát megcélzó emberek.”

Tragédia karnyújtásnyira

Négy napig volt a küldöttség azon a szigeten, ahol a helybéliek már sok nagy katasztrófának voltak tanúi, és a menedékkérők folyamatos nyomást jelentenek. Tíz évvel ezelőtt felborult a partjainál egy hajó, több mint 360-an vesztették életüket, az azóta eltelt időben pedig több ezer ember fulladt tengerbe Lampedusa térségében, amely egyébként a líbiai partokhoz legközelebbi olasz föld. A négynapos látogatásra is jutott tragédia. Éppen a menekültek táborát látogatták a politikusok, amikor ismét felborult egy hajó, nem messze a partoktól.

„Sok áldozat van. A hajó felborult a sok utas miatt. Ma reggel megerősítették, hogy egy kétéves kisgyermek meghalt. Ez tragédia – mondta López Aguilar. – Egy kétéves kisgyermek halála miatt is mondom, hogy nemcsak csökkenteni kell ezeket a haláleseteket, hanem véget kell vetni neki. Ez mindannyiunknak fáj, ahogy mondtam, a helyzet egyszerűen elfogadhatatlan.”

Hozzátette, hogy Lampedusa éppen annyira európai, mint Dublin, Berlin, Párizs, Madrid, Prága vagy Budapest. „Lampedusa is Európa, és jobb bánásmódot igényel és érdemel, jobbat, mint amit eddig kapott” – mondta.

A parlamenti delegáció abban az időszakban gyűjtött tapasztalatot, amikor az EP és a tagállamok javában tárgyalnak a készülő migrációs törvényről. Bár önmagában nagy előrelépés, hogy a tárgyalások megkezdődtek és a tervek szerint még idén be is fejeződnek, bőven van miről megegyezniük a tárgyalócsoportoknak. Az Európai Parlament ugyanis ragaszkodik a menedékkérők kötelező áttelepítéséhez, míg a tagállamok számára ez csak a szolidaritás egyik, de semmiképpen sem kötelező formája lehet.

„Ezek az emberek be akartak jutni az Európai Unióba. Európa szívébe kellene áthelyezni az európai kaput” – mondta López Aguilar, utalva arra, hogy más országoknak is osztozniuk kell azokon a terheken, amelyeket most a frontországok viselnek. Nem ez az egyetlen lényeges különbség az álláspontok között, a parlament ugyanis azt szorgalmazza, hogy állítsanak fel egy biztonságos és legális humanitárius folyosót, amely nemcsak menekülési útvonalat jelent, hanem le is csökkenti annak esélyét, hogy embercsempészekhez forduljanak a menedéket keresők. Márpedig az közös célkitűzés, hogy minél nagyobb mértékben tegyék lehetetlenné és kevésbé jövedelmezővé a bűnözői hálózatok üzleti modelljét.

Varsói túra

Míg a képviselők küldöttsége Lampedusán tartott terepszemlét, egy másik delegáció Varsóba utazott, ahol az uniós határ- és partvédelmi ügynökséget, a Frontexet keresték fel. A jövőben még nagyobb szerep hárul az ügynökségre, mivel döntés született arról, hogy pár éven belül tízezer fős állandó alakulattal rendelkeznek majd, és minden bizonnyal ők lesznek az elsők, akik a bevándorlókkal találkoznak – jellemzően a tengeri útvonalon. Ugyanakkor alaposan megtépázták a Frontex hírnevét az elmúlt hónapok, ugyanis számos adat merült fel arról, hogy részt vesznek menedékkérők visszaszorításában, illetve lassan és késve reagálnak kritikus helyzetekben. Az a vád is érte őket, hogy nem véletlenül érkeznek késéssel egy-egy helyszínre. A botrányokat követően jelentős átalakításokba kezdtek a Frontexnél, és új vezetőt neveztek ki az élére a holland Hans Leijtens személyében.

Az EP-delegáció vezetője, a német néppárti Lena Düpont azt mondta, hogy őszintén és nyíltan beszéltek a Földközi-tenger térségében történt közelmúltbeli eseményekről is, amelyek több mint ötszáz ember tragikus halálához vezettek. „Az új vezetéssel együtt azt akarjuk, hogy a Frontex folytassa a hatékony határigazgatás felé vezető utat, legyen átlátható, és tartsa be az alapvető jogi normákat tevékenységei során és közös európai határainkon” – mondta Düpont képviselő.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG