Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt 2400 új Covid-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon


Százezer alatt van az aktív fertőzöttek száma, ötvenen vannak lélegeztetőgépen.
Százezer alatt van az aktív fertőzöttek száma, ötvenen vannak lélegeztetőgépen.

Az újonnan regisztráltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 1.868.007 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 37 beteg, velük az elhunytak száma 45.721 főre emelkedett. Olaszországban elkezdik az oltás nélküli ötven év felettiek büntetését.

Az aktív fertőzöttek száma 96.962, kórházban 1688 koronavírusos beteget ápolnak, közülük ötvenen vannak lélegeztetőgépen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint a szennyvízmintákban megállt a koronavírus-örökítőanyag koncentrációjának előző hetekben tapasztalt növekedése. A vizsgált városok többségét stagnálás jellemzi. Emelkedés egyik vizsgált településen sem volt észlelhető, míg csökkenés Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán és Szolnokon tapasztalható.

A kormányzati járványportál térképe szerint Budapesten (328.979) és Pest megyében (253.603) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

Ezt követi

  • Borsod-Abaúj-Zemplén (109.242),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (101.446),
  • Győr-Moson-Sopron (100.592).

A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (39.522). A mintavételek száma 11.191.893.

Olaszországban elkezdik az oltás nélküli ötven év felettiek büntetését

Olaszországban az egészségügyi tárca hatszázezer ötven év feletti személyt azonosított, aki indoklás nélkül halasztotta, hogy beoltassa magát koronavírus ellen, ezért pénzbírságra kötelezhető.

A felszólítást a bírság kifizetésére az illetékes területi adóhivatalok küldik ki az érintetteknek, akinek tíz nap áll rendelkezésükre arra, hogy megindokolják, miért nem oltatták be magukat. Ha az indoklás megalapozatlan, fejenként száz euró bírságot kell fizetniük.

A borítékot hatszázezren kapják kézhez: nagy részük, több mint kilencvenezren a járvány európai gócpontjaként ismert Lombardiában élnek, utóbbiak egyharmada Milánó és Monza város térségében.

Olaszországban április elsejétől nem szükséges az oltási igazolás felmutatása az üzletekben, közhivatalokban, postán és bankban, a városi tömegközlekedési eszközökön, a múzeumokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein sem. Semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás nem kell a szállodákban és más szálláshelyeken, amire az idegenforgalom több mint két éve várt.

Zárt térben és tömeges szabadtéri eseményen továbbra is FFP2-típusú maszkot kell viselni. Május elsejétől tervezik minden korlátozás feloldását, a maszk viselését azonban fenn akarják tartani.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG