Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt két utasítás a háziorvosoknak, az egyik mellé bírságot is belengettek


Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.
Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.

Kásler Miklós rendeletben kötelezte a háziorvosokat betegeik visszahívására, míg Müller Cecília tiszti főorvos ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendelte, hogy januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót a háziorvosok.

Kásler Miklós szakminiszter utasítása szerint a háziorvosoknak biztosítaniuk kell, hogy online vagy telefonon elérhessék őket pácienseik, a nem fogadott hívásokra pedig mihamarabb reagálniuk kell. A kedden kézhez kapott miniszteri utasításban a Népszava beszámolója szerint az is szerepel, hogy a háziorvosoknak valamennyi Covid-gyanús betegnél gyorstesztet kell végezniük, „arra alkalmas helyen”, lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”.

A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról, az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel.

Ugyanazon a napon született az országos tiszti főorvos utasítása is, amely szerint januárban a háziorvosoknak legalább egyszer pénteken és szombaton úgynevezett oltási hétvégét kell vállalniuk, s amennyiben ezt nem teszik, úgy 30 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók.

A lapnak nyilatkozó orvosok értelmetlennek és övön aluli ütésnek tartják a tiszti főorvos fenyegetését, mint mondják, aki nem akart oltópontra menni, azt hétköznaponként eddig is beoltották. A Magyar Orvosi Kamara több időt kért a reagálásra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a lapnak azt írta, a kormány már korábban bejelentette, januárban több oltási akció lesz az átoltottság növelése érdekében, és azt kérik a háziorvosoktól, hogy ebben vegyenek részt. Legalább egy pénteki és szombati alkalommal lehetővé kell tenniük az oltást rendelési időn kívül is. A szombati oltásokért külön díjazást is kapnak. Az NNK szerint a büntetéssel is fenyegető határozat szükséges a rendelet végrehajtásához, de nem számítanak arra, hogy „bármely hivatása iránt elkötelezett háziorvos ne vállalná az oltást.”

XS
SM
MD
LG