Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy útért cserébe új halottasházat és parkolókat épít Sárvárnak a luxusszállodát fejlesztő cég


A Melea (korábban Modero) Hotel Sárváron, a Csónakázótó felől nézve, az építkezés egy korábbi szakaszában
A Melea (korábban Modero) Hotel Sárváron, a Csónakázótó felől nézve, az építkezés egy korábbi szakaszában

Egy két és fél milliárd forintos állami támogatást kapó hotelberuházáshoz korábban lebontották Sárváron a halottasházat. Az ügyről beszámoló momentumos képviselő szerint a fejlesztés Tiborcz István érdekeltsége is. A hotelhez vezető út építéséhez a befektetők megvették az állami tulajdonú, a kórházhoz tartozó szomszédos területet, lebontották az ott található proszektúrát, a kerítést és egy raktárépületet.

A Nyugat.hu néhány napja számolt be a Momentum országgyűlési képviselője, Tompos Márton Facebook-közleményéről. Ebben a politikus a Sárváron épülő, két és fél milliárd forintos állami támogatást kapó, ötcsillagos hotelről beszél (Melea The Health Concept Hotel), amelyhez eredetileg nem vezetett út. A beruházók ezt úgy oldották meg, hogy megvették a magyar állam tulajdonában lévő, a kórházhoz tartozó szomszédos területet, és azon keresztül építettek utat. Ehhez lebontották a proszektúrát, a kerítést és a raktárépületet.

A cikkre levélben reagált a beruházó, az UNIONE Sárvár Kft., többek között az alábbit hangsúlyozva:

„A társaságunk által birtokolt telek évtizedekkel korábbi kiszabályozásakor a sárvári önkormányzat határozta meg a telek megközelítésének módját – az akkor még önkormányzati tulajdonban álló – Szent László kórház területén keresztül, és értékesítette ezután a telket.”

Megállapodás az állammal és a kórházzal

A szállodát fejlesztő és üzemeltető UNIONE Sárvár Kft. arról tájékoztatta a Nyugat.hu-t, hogy a cég 2023-ban kötött megállapodást a magyar államot képviselő MNV Zrt.-vel, illetve a sárvári Szent László kórházzal.

A megállapodás értelmében az UNIONE Sárvár Kft. vállalta „közel kétszázmillió forint értékű értéknövelő beruházás megvalósítását az érintett területen, illetve a sárvári Szent László kórház számára”.

Tételesen fel is sorolják ezeket:

 • a Szent László kórház ápolási osztályának részleges átépítése és modernizálása, valamint az osztálynak helyet adó épület tetőszerkezetének felújítása;
 • új, korszerű patológia építése a Szent László kórház számára, engedélyeztetési terveinek elkészítése, engedélyeztetése, kivitelezése és használatbavételi engedélyezési eljárás lefolytatása az építésügyi hatóságnál, az új patológia felépítéséig ideiglenes patológiai felépítmény biztosítása;
 • az érintett területen lévő korszerűtlen proszektúra, illetve használaton kívüli, leromlott állapotú épületek bontása;
 • a kórház dolgozói számára ötven férőhelyes, korszerű parkoló létrehozása a napelempark alatt, a terület portájának korszerűsítése, szükséges kapukkal és sorompóval történő ellátása;
 • a magánúthoz kapcsolódó munkálatok (útbehajtó, útbehajtó-világítás, kerítés, közművesítés) elvégzése és a terület helyreállítása.

Ezek közül már átadták az ötven férőhelyes parkolót és a magánúthoz kapcsolódó fejlesztéseket, míg a kórház korszerűsítési munkálatai 2024 tavaszán fejeződnek be – tudtuk meg.

Tiborcz-cégekkel azonos címen bejegyzett alapkezelő

A Nyugat.hu korábban is foglalkozott Sárvár új ötcsillagos szállodájával és tulajdonosi hátterével. A szállodát az UNIONE-csoport egyik projektcége, az UNIONE Sárvár Szállodaprojekt Kft. kezdte építtetni. Az UNIONE többségi tulajdonosa ekkor még Scheer Sándor, a szállodát építő Market Építő Zrt. résztulajdonosa (49,50 százalék) és vezérigazgatója volt. Scheer az ország egyik leggazdagabb embere, a Forbes számításai szerint vagyona közel százmilliárd forint. 2019 óta ő üzemelteti a magyarországi Mcdonald’s-hálózatot.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyével az UNIONE Sárvár Szállodaprojekt Kft. ötven százalékát a Central European Opportunity II Magántőkealap vásárolta meg tavaly nyár elején. Ennek a magántőkealapnak az Equilor Alapkezelő Zrt. az alapkezelője. Utóbbinak a székhelye ugyanabban az irodaházban van (Budapest, Pasaréti út 122–124.), mint több Tiborcz-érdekeltségnek, köztük a BDPST Zrt.-nek és magának a Budapest Group-cégcsoportnak.

A Central European Opportunity II Magántőkealapról a Direkt36 azt írta, hogy – egy, az oknyomozó központ által megtalált információ szerint – egy Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedő a tulajdonosa, „aki milliárdos befektetővel, Jellinek Dániellel is üzletelt, és több szálon köthető Tiborcz István üzlettársához, Hamar Endréhez”.

Józing Antal írása.
 • 16x9 Image

  Nyugat.hu

  Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

  A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG