Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyedül a Szumiból kivezető humanitárius folyosó járható a beígért öt közül


Sebesült kismamát szállítanak el a mentők és önkéntesek a mariupoli támadást követően 2022. március 9-én
Sebesült kismamát szállítanak el a mentők és önkéntesek a mariupoli támadást követően 2022. március 9-én

Folytatódott a civilek evakuálása csütörtökön az északkelet-ukrajnai Szumiból az ott létrehozott humanitárius folyosón keresztül, miután előző nap többen meghaltak egy mariupoli szülészeti és gyermekklinika elleni orosz támadásban.

Dmitro Zsivitszkij, a régió kormányzója arról számolt be, hogy az utóbbi napokban több ezren elhagyták Szumit, illetve a közeli Krasznopilliát és Trosztanyecet a helyi tűzszünet elrendelése óta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekménynek minősítette a mariupoli bombázást, amelyben három ember, köztük egy kislány életét vesztette. A szóban forgó klinikára ráadásul azután mértek csapást, hogy Moszkva fegyvernyugvást jelentett be aznapra a városban.

Helyszíni beszámolók szerint a folytatódó harcok miatt alapvetően nem hozta meg az eddig remélt eredményt a civilek evakuálását lehetővé tevő humanitárius folyosók felállítása, így továbbra is emberek százezrei vannak alapvető ellátás nélkül Ukrajnában. Segélyszervezetek apokaliptikus körülményekről számoltak be.

Tízezrek próbálnak egyre kétségbeesettebben elmenekülni az ostromlott területekről, ám a jelek szerint az intenzív diplomáciai erőfeszítések és az újabb szankciók hatására sem csillapodnak az orosz hadsereg támadásai.

Bár korábban közölték, hogy humanitárius folyosót nyitnak Kijevnél, Csernyihivnál, Harkivnál, Mariupolnál és Szuminál, sajtójelentések szerint ezek közül jelenleg egyedül a legutóbbi városból, illetve az Európa legnagyobb atomerőművének helyet adó Enerhodarból lehetséges az evakuáció.

„Szándékosan, kegyelmet nem ismerve”

„Az orosz erők szándékosan, kegyelmet nem ismerve pusztítják Mariupol polgári lakosságát” – írta Telegramon a városi tanács, hozzátéve, hogy a kilenc napja tartó ostromnak mintegy 1200 helyi esett eddig áldozatául.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint a mariupoli támadás volt az elmúlt két hét során a tizennyolcadik alkalom, amikor az orosz hadsereg egészségügyi létesítményt vett célba. Erre példa egyebek mellett, hogy nemrég bombatalálat ért két kórházat a Kijevtől mintegy 150 kilométerre lévő, 260 ezres Zsitomirben – közölte a város polgármestere.

Elemzők szerint az óriási nemzetközi felháborodást kiváltó mariupoli incidens minden bizonnyal tovább fokozza a feszültséget Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki tárgyalásán, amelyre a török diplomácia vezetőjének jelenlétében kerül sor Antalyában.

Kamala Harris amerikai alelnök a nap folyamán a lengyel vezetéssel egyeztet Varsóban, miután a washingtoni Fehér Ház ismét elítélte a barbarizmust, az erőszak civilek elleni alkalmazását.

Az Európai Unió szerdán újabb szankciókat fogadott el, többek között tizennégy oligarcha, illetve az orosz parlament felsőházának 146 képviselője, valamint családtagjaik ellen, amiért érintettek az Ukrajnával szembeni agresszióban.

Csütörtökön és pénteken rendkívüli, informális EU-csúcsot tartanak Franciaországban az ukrán helyzet megvitatására.

XS
SM
MD
LG