Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek: stadiontender Egerben


Az egri Szentmarjay Stadion még felújítás előtt
Az egri Szentmarjay Stadion még felújítás előtt

Nincs könnyű helyzetben egy ellenzéki városvezetés, amikor kormánytámogatást kap a települési sportklub stadionfejlesztésre. Így járt Mirkóczki Ádám volt jobbikos, már független egri polgármester is: Eger hamarosan új stadiont kap. A beruházás közbeszerzési kiírása viszont versenyszűkítőnek tűnik.

A futballcsapatával a harmadosztályban játszó Eger SE 2,4 milliárdos stadionfelújítási támogatását még 2018-ban jelentette be Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Korábban 1,5 milliárdért írták ki a felsővárosi sportcentrum és a Szentmarjay Tibor Stadion felújítását célzó pályázatot. A felsővárosi munka már befejeződött, de önkormányzati forrásaink szerint már akkor lehetett tudni, hogy ez a pénz a két létesítményre nem lesz elég. Ezért is kapott az Eger SE 2018-ban plusz 2,4 milliárdot.

Közben volt egy választás, és ellenzéki lett a városvezetés. Bár az önkormányzat nem tulajdonosa a stadionnak, de van köze ahhoz, mi épül a tulajdonában lévő területen. "Azzal vettem át, hogy a telekrendezéstől kezdve minden problémás volt" - mondta lapunk megkeresésére Mirkóczki Ádám. Hogy emiatt, vagy mert a majdani szalagátvágó személye megváltozott a választás nyomán, a közbeszerzés kiírása mindenesetre sokat késett. És az elindításához talán kellett az is, hogy a polgármester elmenjen a felcsúti VIP-páholyba. Legalábbis információnk szerint, amit végül nem sikerült megerősíttetnünk Mirkóczki Ádámmal.

A polgármester először még röviden válaszolt néhány kérdésünkre (ennek lényege ez a mondata: „nem mi vagyunk a projektgazdák, nem látunk bele”), de aztán a beruházás vezetőjéhez, Képes Lóránthoz, a DVTK beruházási igazgatójához irányított minket. Aki először fölvette a telefont, majd a téma megjelölése után arra kért, hogy fél óra múlva „csörögjünk össze”, ami sajnos azóta sem sikerült, és nem a mi hibánkból.

A polgármestert sem sikerült másodszor is elérnünk.

Szűkre szabott kiírás

A „Szentmarjay Tibor Stadion Rekonstrukciója – tervezés és kivitelezés” elnevezésű közbeszerzést idén májusban írták ki, de az ajánlattételi határidőt szeptemberben módosították 2020. december 31-re. A lebonyolító közbeszerzési tanácsadó cég a Hajdu ügyvédi iroda volt, a kapcsolattartó Hajdu Zoltán.

A Józsefvárosi Önkormányzat megerősítette azt az információnkat, hogy ez a tanácsadó cég sok közbeszerzést bonyolított le a még fideszes vezetésű VIII. kerületben.

A közbeszerzés kiírása több olyan elemet is tartalmaz, mely információink szerint alkalmas a piacszűkítésre, és nyugati sztárcsapatok stadionjait felépítő cégek lennének vesztesek a harmadosztályú Eger SE pályázatán. Ilyen elem például az, hogy a kiírásban szereplő összes elvárást egyetlen referenciaépítkezésben követelték meg. Holott, ha valaki egyszer elbontott egy vasbeton szerkezetet, máshol világítást épített, egy harmadik beruházásánál pedig fedett lelátót, az vélhetően alkalmas ezek megismétlésére egy helyen, egy szerződésben is.

Hasonlóan sértheti a pályázati esélyegyenlőséget az „1.700 fős fedett lelátó építése 1000 m2 felületen” kitétel is. Hiszen, ha valaki már épített lelátót 990 vagy 1020 négyzetméteren, az vélhetően képes ezren is, miközben a kiírás szerint ő alkalmatlan.

Hasonlóan testre szabott pályázati kiírásra utal az ISO 27001 minőségbiztosítási tanúsítvány megkövetelése is. Ilyet ugyanis jellemzően például banki, informatikai kiírásokban, és nem építőipari cégektől szoktak megkövetelni, lévén ez egy információbiztonsági irányítási rendszerre vonatkozik.

Az alkalmassági minimumfeltételek között szerepel az is, hogy az új lelátónak előregyártott vasbeton elemekből kell készülnie, miközben a megvalósítandó feladatok között csak ez áll: „lelátók újjáépítése, lelátó 3012 férőhellyel”. Hasonlóan minimumfeltétel a 120 lux pályavilágítás kialakítása, miközben ugyanez már nincs a megvalósítandó feladatok között.

Telefonos megkeresése után elküldtük kérdéseinket Hajdu Zoltán ügyvédnek, a közbeszerzést lebonyolító tanácsadó ügyvédi iroda névadójának is. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Irány a másodosztály

Egri forrásaink megerősítették, hogy várhatóan két rendszeres stadion és focipálya-építő cég egyike fogja nyerni a közbeszerzést. Vagy a sajtó által a kormányfő családjával kapcsolatba hozott Épkar Zrt. (esetleg annak leányvállalata, a Zeron Zrt.), vagy a felsővárosi sportcentrumot építő Pharos ’95 Kft. A felcsúti telephellyel is rendelkező Kft. egyik tulajdonosa, Végh Gábor egész alakos Puskás Ferenc-szobrot adományozott a felcsúti akadémiának.

Az egri Flóra Hotel 2002-ben, még nem Mészáros Lőrinc tulajdonában
Az egri Flóra Hotel 2002-ben, még nem Mészáros Lőrinc tulajdonában

A pályázat kiírójának, az Eger Labdarúgó Sport Kft.-nek többségi tulajdonosa a Borsodsport Invest Kft., a DVTK-tulajdonos Leisztinger Tamás érdekeltsége. Mint ismeretes, a milliárdos vállalkozó korábban eladta szállodaláncát Mészáros Lőrincnek. Mészáros Egerben is vett szállót, ahol információink szerint az önkormányzat a szükséges jogi lépésekkel segítette az épület felújítását. Kompromisszumkész volt - még ha kényszerűen is - a városvezetés akkor is, amikor nemrég visszavonta a városi színház élére történt kinevezését, miután kiderült, hogy döntésük a kormányzati színháztámogatás megszűnését eredményezné.

A szűkös kormányzati válságkezelés miatt megalapozott kifogások érhetik a hazai sportberuházások töretlen folytatását. Eger ráadásul, a még a fideszes városvezetés idején elfogadott Sportkoncepciója szerint, a országos élvonalban lévő vízilabda és úszás fejlesztése mellett döntött. A város településfejlesztési koncepciójában is ez szerepel: "az önkormányzat által kiemelt támogatást élvező sportág az úszás és a póló…. Egernek unikális lehetősége van...egy országos, de legalább észak-magyarországi Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont létrehozására." A stadiont a 2015-ös sportkoncepció lakonikusan így intézi el: "A következő években a lehetőségekhez mérten a Szentmarjay Tibor Városi Stadion felújítása is elkezdődhet."

Persze kkor sem lehet elhajolni a pénz elől, ha focistadionra jön, nem úszóközpontra. (Még mindig jobban járt az egri, mint a szlovákiai, észak-komáromi városvezetés, ami szakközépiskolát kért Orbán Viktortól, de stadiont kapott.) Az egriek körében természetesen támogatott a stadionépítés, hiszen a megyeszékhelynek nincs fedett lelátós focipályája, és hírek szerint a nézőtér is pusztul.

Egy ellenzéki városvezetés pedig kénytelen lenyelni a békát, ha a kormány favoritja viszi el ezt az építkezést is. Akár egy versenyszűkítő közbeszerzéssel.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG