Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyensúlyba hozhatná a határvédelmet és az emberi jogokat a Frontex


A Frontex járműve az Európai Unió határán, Litvániában 2021. július 19-én
A Frontex járműve az Európai Unió határán, Litvániában 2021. július 19-én

Világosabb szabályokra van szüksége az Európai Uniónak az emberi jogok tiszteletben tartása és a határvédelem szükségessége közötti egyensúly megteremtéséhez – mondta pénteken az EU Határ- és Partvédelmi Ügynöksége, a Frontex vezetője.

A Frontexet egyre alaposabb vizsgálatnak vetik alá olyan állítások miatt, hogy megsértette bizonyos menedékkérők emberi jogait, miközben más migránsokat erőszakkal visszaküldött nem uniós országokba. Az uniós ombudsman szerint az ügynökség nem teljesítette az átláthatósági követelményeket sem.

Fabrice Leggeri, a Frontex ügyvezető igazgatója Litvániában arról beszélt újságíróknak, hogy jogi tisztázásra van szükség ahhoz, hogy „tudjuk, mi lehetséges és mi nem” az EU-ban.

„Tisztázni kell, hogyan lehet egyensúlyt teremteni az illegális határátlépések megtiltása és a rászorulók nemzetközi védelemhez való hozzájutása között. Ezek kulcsfontosságú elvek, amelyeket kombinálni kell” – mondta Leggeri, miközben egy csaknem három méter magas szögesdrót kerítés mellett állt, amelyet Litvánia épített Belarusszal közös határán.

Litvánia augusztusban elkezdte szinte az összes olyan közel-keleti migráns visszaküldését, akik Belaruszból akartak átkelni a határán, az EU szerint Minszk szervezésében.

Az EUObserver jelentése szerint a Frontex segített Litvániának a Belaruszból érkező migráció kezelésében. Az ügynökség alapvető jogokért felelős tisztviselője októberig legalább húsz olyan jogsértést regisztrált, amelyet a litván határőrség követett el migránsokkal szemben.

„Egyrészt kiképeztek bennünket az alapvető jogok tiszteletben tartására, és tisztában vagyunk azzal, hogy létezik jog a nemzetközi védelemhez, másrészt azonban vannak olyan jogellenes magatartásformák, illegális határátkelések, amelyek nincsenek összhangban az uniós szabályozással” – mondta Leggeri.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG