Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyes falusi iskolákból két-három tanító is hiányzik: egyre nehezebb a helyzet a baranyai kistelepüléseken


Tüntető pedagógusok Pécsett
Tüntető pedagógusok Pécsett

A június végi adatok szerint Baranyában elsősorban a megye nyugati, szegényebb területeit érinti a pedagógushiány. A szigetvári tankerületben például kétszer annyi a meghirdetett pedagógusi állás, mint a közel négyszer annyi tanulóval rendelkező pécsi tankerületben.

A pécsi művészeti középiskolában a minapi tanévzáró értekezleten lett nyilvános, hogy 13 fő távozik nyáron az iskolából. Közülük többen óraadók, nyugdíjasok, négyen teljes állású tanárok voltak. A távozók túlnyomó többsége az Országgyűlésben holnap szavazásra kerülő státusztörvény miatt, kényszerből hagyja abba a tanítást. Ez az az iskola, ahonnan az iskolaév közepén egy főállású pedagógust elküldtek, mert polgári engedetlenkedett.

Ehhez kapcsolódóan: Kirúgtak egy tüntetésen felszólaló és polgári engedetlenkedő pécsi pedagógust

A középiskolákban múlt héten befejeződtek az érettségi vizsgák, a héten minden oktatási intézményben elkezdődik a nyári szünet. Kíváncsiak voltunk arra, hogy Baranya megyében hány pedagógusállást hirdetnek meg a különféle fenntartók, hogy a státusztörvény miatt belengetett felmondások előtt pillanatképet készítsünk a június végi helyzetről.

Pedagógustüntetés a pécsi Cserepka iskolában
Pedagógustüntetés a pécsi Cserepka iskolában

Az adatok összegyűjtéséhez elsőként megnéztük a közszolgálati állásportált, ahol az állami intézményfenntartók – azaz a tankerületek – elméletileg kötelesek meghirdetni a betöltésre váró álláshelyeiket. Lehetnek üresedések, amelyek ezen a felületen nem jelennek meg, például a néhány órás óraadó tanári állások vagy a nem teljes állást lefedő feladatok. Nem hivatalos információként, de helyi forrásainktól hallottunk is az elmúlt napokban több ilyen helyzetről.

Ehhez kapcsolódóan: Budapesten tanul tovább a tüntetésen felszólaló diáklány

Megkerestük a megye legfontosabb iskolafenntartóit is: a pécsi, a mohácsi és a szigetvári tankerületet, a Pécsi Egyházmegyét és a Baranya Megyei Szakképzési Centrum vezetőit, hogy a honlapjukon meghirdetett álláspályázatokon kívül az iskolában vannak-e további, betöltésre váró üres pedagógus-álláshelyek. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a fenntartóknak mekkora kihívást jelent a távozó oktatási szakemberek pótlása, továbbá hogy számítanak-e a köznevelésből és szakképzésből távozók számának növekedésére a nyár folyamán.

Nyáron változtatnak munkahelyet a pedagógusok

Cikkünk megjelenéséig két helyről kaptunk választ. A pécsi tankerület vezetője, Tóth László Ákos arról tájékoztatott minket, hogy „Jelenleg a tanév előkészítése folyik, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a pedagógusok nyáron szoktak munkahelyet változtatni. A szükséges pedagóguskapacitások betöltése folyamatban van. Több nyugdíjas pedagógust is foglalkoztatunk, ők jellemzően továbbra is szeretnének tanítani. A Pécsi Tankerületi Központ mindent megtesz azért, hogy a gyermekek magas színvonalú oktatásban részesüljenek.”

Nagyon hasonló választ kaptunk a szigetvári tankerület vezetőjétől, Bognár Lászlótól, aki lényegében a fentihez tette hozzá még azt, hogy „A tankerület nem számít nagyobb mértékű változásra a nyár folyamán.”

Arra a kérdésünkre azonban egyetlen helyről sem kaptunk választ, hogy a fenntartók mely területeket és iskolatípusokat látják a leginkább problémásnak.

Nehéz összegyűjteni az üres iskolai állásokat

A közszolgálati állásportálon csak a tankerületek pályázatai jelennek meg. A magán-, egyházi vagy nemzetiségi fenntartású oktatási intézmények adatai nem tekinthetők át ilyen egyszerűen. Egyes iskolák honlapján nehézkesen lehet megtalálni a meghirdetett állásokat, vagy nem is elérhetők ilyen információk, esetenként pedig elavultnak tűnnek. Kérdés, hogy a nem állami iskolák vagy az állami szakképző intézmények nyilvános álláshirdetései mennyiben tükrözik a valós helyzetet. A Baranya Megyei Szakképzési Centrum például jelenleg öt állást hirdet az egész megyére vonatkozóan, amelyből mindössze kettő oktatói munkakör (nem pedagógus, ott ilyen nincs). A Pécsi Egyházmegye hat iskolája közül mindössze egynél (Komló) van publikálva látható, nyilvános álláshirdetés.

Ehhez kapcsolódóan: A munkabérkiesés miatt nem sztrájkol sok pedagógus, pedig van sztrájkalap

Baranya megyében három tankerület működik. A pécsi tankerülethez 34 település 71 intézménye (tagintézmény), a mohácsi tankerülethez 25 település 35 intézménye, míg a szigetvári tankerülethez 29 település 33 intézménye tartozik. Az egyes intézmények és/vagy tagintézmények mérete igen eltérő.

Az előző tanévben 17.290 gyermek tanult a pécsi tankerület iskoláiban, és 5990-en jártak a mohácsi tankerületéibe. A megye nyugati és északi részét lefedő szigetvári tankerület a legkisebb, ők mindössze 4378 tanuló oktatásáért felelnek fenntartóként.

Pedagógustüntetés Pécsett
Pedagógustüntetés Pécsett

Gondok a megye nyugati részén

A 115 aktuálisan meghirdetett álláshely közel fele éppen a legkisebb, a szigetvári tankerület területén van (hatvan pozíció). Itt 26 településen van legalább egyfős üresedés, azaz alig van olyan iskola a megye nyugati és északnyugati részén, ahol ne hiányozna legalább egy szakember a köznevelésből.

A városokban (Szigetváron, Szentlőrincen, Sellyén és Sásdon) egynél több meghirdetett álláspályázatot találtunk. A kisebb, falusi iskolák közül például Vajszlón öt, Hetvehelyen négy, Almamelléken, Baksán, Nagydobszán, Nagypeterden, Magyarmecskén, Mindszentgodisán és Kétújfalun három pedagógusi pozícióra várnak jelentkezőket. A négy álláshelyet meghirdető Hetvehelyi Általános Iskola honlapja alapján az elmúlt tanévben az intézmény tantestülete 12 fős volt, ebből négyen voltak óraadók. A Mindszentgodisai Általános Iskola (három hiányzó) tantestülete a logopédusok és a konduktor nélkül mindössze 14 fő.

Tovább rontja a képet, hogy a szigetvári tankerület által meghirdetett álláspályázatok több mint felében szerepel a szak megjelölése mellett a „vagy bármely szakos” kitétel.

Új tanító helyett belső átszervezés

A közszolgálati állásportál adatai alapján sokkal jobb helyzetben van a pécsi tankerület. Itt jelenleg hat településen 28 üresedést kellene pótolni. A tankerület városai közül ugyanakkor június végén egyedül Kozármislenyben nem hirdetnek tanári állásokat.

A korábban a sajtóban is szereplő hosszúhetényi tanítógondok most nem látszanak az állásokat szemléző portálon, ami jelentheti, hogy időközben megoldódtak, de azt is, hogy lejárt a hirdetés. Információink szerint az új tanévben két elsős osztályt indító iskolában – ahol nemrég felmondott mindkét leendő tanító – két hete azt írta az iskola vezetése a leendő elsősök szüleinek kiküldött tájékoztató levélben, hogy az egyik álláshelyre sikerült megállapodni egy tanítóval, a másik helyre pedig folyamatban van a keresés. Azt is írták, hogy amennyiben a másik megüresedett tanítói álláshelyre nem lesz jelentkező, alternatív megoldással, belső átszervezéssel igyekeznek megoldani, hogy zavartalanul kezdődhessen meg az iskolában a tanítás szeptemberben.

A bogádi általános iskola öt álláshirdetéséből három tanítói pozícióra szól, ott ugyancsak törhetik a fejüket majd azon, hogyan kezdik meg az új tanévet szeptembertől.

A Baranya keleti részét lefedő Mohácsi Tankerületi Központ jelenleg 27 állást hirdet viszonylag egyenletes eloszlásban: a legtöbbet Mohácson és Siklóson (hat-hat), további tíz település felében kettő, másik felében pedig egy-egy álláshirdetést találtunk.

Két-három tanító hiányzik egyes falusi iskolákból

Mindhárom tankerületnél komoly, a tanárhiánynál jelentősebb problémát jelent a tanítói helyek üresedése. Ebben a tekintetben a Szigetvári Tankerületi Központ vezet. Itt 16 tanítót keresnek, a pécsi körzetben 14-et, míg Mohács környékén csak 11-et. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Pécs környéki pedagógushiány felét, a mohácsi tankerület esetében pedig negyven százalékát az általános iskola alsó tagozatában tanítók teszik ki. Június végén Baranya 25 településén keresnek tanítót. Csak az állami rendszerből 41 ilyen szakember hiányzik, az esetek döntő többségében kisebb településekről. Nemegy esetben két-három tanítót is keresnek falusi iskolák.

Az egy héttel ezelőttihez képest a megyeszékhelyen meghirdetett gyógypedagógus-állások száma mostanra megfeleződött, de Baranyában még mindig hiányzik tizenöt.

Szaktanárból sincs elég

A június végi adatok szerint elsősorban Baranya nyugati felét, a megye szegényebb, szociálisan rosszabb helyzetben lévő területeit érinti a pedagógushiány. Míg a pécsi tankerület jelenleg kilenc olyan szakembert keres, akik nem tanítók vagy gyógypedagógusok, és a mohácsi tankerületben is hasonló a helyzet, a szigetvári tankerületben kétszer annyi a meghirdetett pedagógusi állás, mint a közel négyszer annyi tanulóval rendelkező pécsi tankerületnél.

A helyzet változhat, ha holnap az Országgyűlés elfogadja a státusztörvényt: több pécsi középiskolai, főként fiatalabb tanár bejelentette: ha ez megtörténik, valószínűleg felmondanak.

Rajnai Richárd írása.
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG