Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jelentősen emelte a kormány a bevett egyházak kiegészítő jövedelempótlékait


A százhalombattai Szent István-templom a Szent István téren 2021. március 9-én
A százhalombattai Szent István-templom a Szent István téren 2021. március 9-én

Jövő évtől 61 milliárd forint fölé emeli a magyar állam a bevett egyházak jövedelempótlékaira és bizonyos zsidó egyházi célok támogatására szánt közpénzeket. Ezt az általánosabb jövedelempótlékot egy járvány alatti határozattal vezették be 2020-ban, első évben még csak 1,6 milliárd forintot szánva rá. A támogatás felekezetek szerinti szétosztásában Semjén Zsolt dönt majd, a felekezetek pedig saját belátásuk szerint oszthatják ki.

A kormány 61 milliárd forint fölé emeli az egyházi személyek jövedelempótlékát – derült ki a kedd esti Magyar Közlönyből. Ez a bevettnek előírt egyházaknak és egyes államilag meghatározott zsidó tevékenységekre – például Budapesten kívüli zsidó kulturális programokra – szánt extra állami támogatás.

A bevett egyházak korábban is kaptak külön állami pénzt az ötezer főnél kisebb létszámú településeken dolgozó embereik támogatására, 2020-tól viszont általánosította ezt egy kormányhatározat.

Abban az évben csaknem 1,6 milliárd forintot szántak rá, a következő évtől viszont már 2,6 milliárdot terveztek. Ez lett most jövő évtől 61 milliárd forint fölé emelve.

E közpénzek felekezetek szerinti szétosztására Semjén Zsoltot nevezte ki a miniszterelnök. A támogatottak saját belátásuk, pontosabban belső eljárásrendjük szerint oszthatják ki a pénzt, akár mondjuk pont választások előtt is. De a kiosztás módjáról is meg kell állapodniuk majd Semjén Zsoltékkal valamilyen, nem részletezett mélységben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG