Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymillió tüzérségi lövedéket szállít az EU Ukrajnának


Ukrán katona a fronton 2023. március 9-én
Ukrán katona a fronton 2023. március 9-én

Az EU27-ek külügyminiszterei Magyarország konstruktív tartózkodása mellett hétfőn megállapodtak arról, hogy a következő tizenkét hónapban egymillió darab tüzérségi lövedéket szállítanak Ukrajnának. A lőszerszállítást kétmilliárd euró erejéig az Európai Békekeretből finanszírozza majd az EU.

Megszületett a megállapodás az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán arról, hogy a tagállamok a következő egy évben egymillió darab tüzérségi lövedéket szállítanak Ukrajnának, hogy képes legyen megvédeni magát a mind hevesebbé váló orosz támadások ellen.

Magyarország kimarad, de nem akadályoz

Az EU gyakorlatában példátlan fegyverszállítási akciót az Európai Békekeret finanszírozza majd kétmilliárd euró erejéig. Ebből egymilliárd euró a jelenleg elérhető tagállami készletek Ukrajnának történő haladéktalan átirányításának költségeit fedezi majd, míg további egymilliárd euróból az ugyancsak Ukrajnának közösen beszerzendő lőszerek költségeit térítik meg a tagállamoknak.

Magyarország mindkét lőszerszállítási ügyletből kimarad, de a konstruktív távolmaradás eszközével élve nem állt a megállapodás útjába. Értesülések szerint hasonlóan cselekedett a semleges Ausztria és Írország és Málta is. „Mi nem veszünk részt ebben az akcióban, nem szállítunk lőszert Ukrajnába, de a többieket nem akadályozzuk ebben” – szögezte le a magyar külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozás közben tartott sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter azzal magyarázta a magyar álláspontot, hogy a kormány a béke pártján áll, és tartózkodni akar minden olyan lépéstől, amely „időben és földrajzilag hozzájárulhat a háború kiterjedéséhez”.

Magyarország az Európai Békekeret rá eső egy százalékát (tízmillió eurót) Szijjártó szerint az ukrajnai fegyverszállítások helyett a Nyugat-Balkán stabilizálására és az EU-ba irányuló migrációs nyomás csökkentésére kívánja fordítani.

Ukrajnai lőszerszállítás három lépcsőben

A külügyminiszteri tanácsülést megelőzően Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hárompontos tervet terjesztett elő a Kijev által kért lőszerszállítások gyors lebonyolítása érdekében. Első lépcsőben a tagállamok vállalják, hogy a készletükben elérhető tüzérségi lövedékeket azonnal Ukrajna rendelkezésére bocsátják. A tagállamok ebből származó költségeit az Európai Békekeretből erre a célra rendelkezésre álló egymilliárd euróból finanszírozzák majd. Második lépcsőben a tagállamok közös közbeszerzés révén további lövedékeket vásárolnak hadiipari megrendeléseken keresztül.

A tagállamok között vita volt arról, hogy csak európai vagy Európán kívüli cégek is szerezhessenek megrendeléseket, a tagállamok végül az első verzió mellett tették le a voksot. A közbeszerzésre ugyancsak egymilliárd euró lesz elérhető a békekeretből, amelynek a még tavaly decemberben kétmilliárd euróval megemelt forrásai így ki is merülnek. A tervek szerint az állam- és kormányfők dönthetnek a hét második felében arról, hogy hozzájárulnak-e egy második, maximum három és fél milliárd eurós kiegészítéshez abból a célból, hogy más célokra is legyen forrás a büdzséből.

A Borrell-terv harmadik, időben legkésőbbi pontja az európai hadiipari termelés felfuttatása lesz. Erre az Európai Bizottság dolgoz majd ki egy konkrét tervet.

A békekeret a tagállami költségek ötven-hatvan százalékát téríti meg, így a kétmilliárd eurónak diplomaták szerint elegendőnek kell lennie a megcélzott egymillió darab lőszer költségeinek fedezésére.

Szakértők szerint a megrendelés és a leszállítás között a gyakorlatban átlagosan 12 hónap telik el, a közbeszerzés révén ezt az időt próbálja majd lerövidíteni az EU.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG