Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre kisebb az esély újabb túlélők kimentésére Törökországban


Tűznél melegedő túlélők Törökországban 2023. február 13-án
Tűznél melegedő túlélők Törökországban 2023. február 13-án

Bár érkeznek még jelentések csodával határos esetekről, egyre kisebb az esélye annak, hogy további túlélőket találnak a mentőcsapatok Törökországban, miután már egy hét eltelt a földrengések óta.

Hétfőn sikerült kimenteni egy negyvenéves nőt a Gaziantep tartományban lévő İslahiyében, aki mintegy 170 órát töltött egy ötemeletes lakóház romjai alatt, nem sokkal korábban pedig egy hatvanéves nőt húztak ki egy épület alól az Adıyaman tartománybeli Besniben.

„Híreket kaptunk egy csodáról Besniből, ami segített kicsit újjáéleszteni a tüzet a szívünkben” – közölte egy helyi polgármester.

Eduardo Reinoso Angulo szakértő arról számolt be, hogy egyre fogy a remény, szavai szerint rendkívül kicsi az esélye annak, hogy újabb túlélőket találnak.

Kiemelte, hogy a romok alatt rekedt emberek esetében öt nap után drámaian bezuhan a túlélés esélye, kilenc nap után pedig szinte egyenlő a nullával, bár vannak időnként kivételek.

Hasonlóan vélekedett David Alexander, a University College London professzora is, aki aláhúzta, hogy az időablak mostanra gyakorlatilag bezárult.

Rámutatott, hogy már az alaphelyzet is meglehetősen rossz volt, mivel a romba dőlt épületek többsége olyan rossz konstrukció volt, hogy apró darabokra hullott a rengés következtében, így kevés olyan tér keletkezett, amely elég nagy volt a túléléshez, amit ráadásul a téli fagyok is nehezítettek.

Az első, 7,8-as erősségű földrengés hétfő hajnalban következett be a Törökország délkeleti részén lévő Kahramanmaraş tartományban, majd a déli órákban újabb, 7,5-ös magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés ugyanonnan. A rengés hatására Damaszkusz és Bejrút lakói is az utcára szaladtak, egészen Kairóig lehetett érezni.

A világ minden tájáról küldtek kutató-mentő csapatokat a munkálatok segítésére, így Magyarországról is több mint száz szakember érkezett a helyszínre.

A túlélők utáni kutatást a fagypont alatti hőmérséklet és a csaknem kétszáz utórengés is nehezítette, ami veszélyessé tette a keresést a megrongálódott, instabil épületekben.

Ehhez kapcsolódóan: Már 27 túlélőt mentettek ki a magyar egységek Törökországban

Egy héttel a természeti katasztrófa után sokan még mindig az utcán kénytelenek aludni menedékhely hiányában.

A lakosság egy jelentős része az épületek rossz konstrukcióját okolja a súlyos pusztításért, a hatóságok eljárásokat indítottak több kivitelező ellen, legalább 131 ember felelősségét vizsgálják.

Törökországban földrengésbiztos előírásokat vezettek be az építkezésekre vonatkozóan, szakemberek szerint azonban ritka, hogy ezeket komolyan be is tartatják.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese kijelentette, hogy a nemzetközi közösség kudarcot vallott az ugyancsak földrengés sújtotta Szíriában, az ország nem kapott megfelelő segítséget a világ többi részétől.

Ehhez kapcsolódóan: Kik a szíriai mentést vezető Fehér Sisakosok?

„Eddig cserben hagytuk az embereket Szíria északnyugati részén. Jogosan érzik magukat hátrahagyva. Feladatom és kötelességünk ezt a hibát a lehető leggyorsabban helyrehozni” – fogalmazott.

Törökországban vasárnapra már meghaladta az igazolt halálos áldozatok száma a 29.605-öt, Szíriában ez szombaton 3553-nál járt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG