Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre népszerűbb a Zelenszkij főszereplésével készült vígjátéksorozat


Zelenszkij A nép szolgája forgatásán Kijevben, három és fél hónappal elnöksége kezdete előtt, 2019. február 6-án
Zelenszkij A nép szolgája forgatásán Kijevben, három és fél hónappal elnöksége kezdete előtt, 2019. február 6-án

A világ országai egymás után szerzik meg A nép szolgája című vígjátéksorozat forgalmazási jogát, így tett Magyarországon az RTL Klub is. A sorozatban a mostani ukrán elnök alakítja az ukrán elnököt.

Még 2015-ben Volodimir Zelenszkij egykori színész és humorista alakította Vaszilij Petrovics Goloborodkót, a középiskolai tanárt, akit az elnöki posztig röpített egyik diákja virális videója, amelyben elítélte az ukrajnai hivatali korrupciót.

Goloborodko nekilát az ország irányításának, miközben megtartóztatja magát a vezetőknek járó kiváltságoktól és folytatja hétköznapi életét.

Az érdeklődést Zelenszkij mostani kiállása korbácsolta fel

A sorozat nagy siker lett Ukrajnában, három évadon keresztül futott, mozifilm is készült belőle. Az érdeklődés iránta akkor tetőzött, amikor Zelenszkij az orosz támadásoknak ellenálló ország arca lett.

A Zelenszkij Kvartel 95 nevű filmstúdiója által készített műsort a kezdetektől az Eccho Rights forgalmazza. A cég ügyvezető partnere, Nicola Söderlund elmondta, hogy az eladások drámaian nőttek az elmúlt napokban, és „figyelemre méltónak” nevezte az érdeklődést a műsor iránt.

„Ez már egy elég régi show – magyarázza. – De természetesen a körülmények miatt nagyon-nagyon-nagyon érdekes lett mindenkinek.”

Angliától a Közel-Keletig

A Channel 4 bejelentette, hogy rendelkezik A nép szolgája jogaival az Egyesült Királyságban, és azt tervezi, hogy vasárnap lead egy epizódot a Zelenszkijről szóló hírműsor mellett. Az Eccho Rights megállapodást kötött a Közel-Keleten az MBC-vel, a görög ANT 1-gyel és a romániai PRO TV-vel, valamint bolgár, moldovai, észt, francia, finn és georgiai műsorszolgáltatókkal is. Az egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államokban ki birtokolja a jogokat – már ha birtokolja őket egyáltalán valaki.

„Az emberek meglepődnek azon, hogy egy komikus is lehet politikus, de ő az – mondja Söderlund. – Sokat segített neki a politikussá válásban az a tévés műsorvezetésnél elengedhetetlen képessége, hogy meggyőző üzeneteket tud eljuttatni az emberekhez.”

Az RTL Klub is beállt a sorba

Csütörtökön a magyarországi RTL Klub is bejelentette, hogy levetíti a sorozatot. A március 20-i tervezett premiert követően az első évad minden vasárnap 18:50-től dupla epizóddal lesz látható a csatornán.

A tájékoztatás szerint a forgalmazó a sugárzási jogok értékesítéséből származó becsült jutalékát az Ukrán Vöröskereszt támogatására fordítja, ez mintegy 50 ezer euró. Az RTL Magyarország emellett felajánlott további 30 millió forintot az Ökumenikus Segélyszervezet javára, az ukrán bajbajutottak megsegítésére.

Sok néző szemében hős

Zelenszkij ismertsége az egekbe szökött az invázió során, mivel fáradhatatlanul szót emel Ukrajnáért, megjelenik honfitársai között és szinte folyamatosan tart videóbeszédeket. Visszautasította, hogy elmeneküljön az országból, ehelyett segítséget kért, és ez sok néző szemében hőssé tette.

Az Eccho Rights ötvenezer eurót adományozott az Ukrán Vöröskeresztnek, Söderlund szerint abból a pénzből, amelyet a show eladásáért kaptak. A cég emellett eltávolított minden orosz vagy orosz gyártású tévéműsort a kínálatából.

Díjakat is nyert

Söderlund 2012-ben ismerkedett meg Zelenszkijjel, amikor a Nevettessétek meg őket című műsorát forgalmazták. Ebben hétköznapi embereknek kellett megnevettetniük a humoristákat. A nép szolgája előfeltevése azonnal megtetszett neki.

Zelenszkij egy hétköznapi ember humorát merítette ki egy korrupt társadalomban, biciklivel ment az elnöki palotába, lemondott a fizetésemelésről és otthon élt az anyjával. „Ez jó ötlet volt – mondta Söderlund –, nekem tetszett.”

A nép szolgája elnyerte a legjobb fikciós sorozat díját a Teletriumph Awards díjátadón Ukrajnában, valamint a televíziós vígjáték kategória Gold Remi-díját a 2016-os houstoni WorldFesten.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG