Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több a provokáció a kelet-ukrajnai fronton


Az ukrán fegyveres erők egyik katonája egy lövészárokban sétál az oroszok által támogatott lázadóktól elválasztó frontvonalon 2022. február 9-én
Az ukrán fegyveres erők egyik katonája egy lövészárokban sétál az oroszok által támogatott lázadóktól elválasztó frontvonalon 2022. február 9-én

Egyre többször sértik meg a kelet-ukrajnai oroszpárti szakadárok a tűzszünetet, állítja Ukrajna. Az Egyesült Államok arra figyelmeztetett, hogy Moszkva provokációkat készít elő, hogy a következő napokban megindítsa szomszédja invázióját.

Február 18-án az ukrán hadsereg egy jelentésben közölte, hogy az elmúlt 24 órában hatvan tűzszünetsértést regisztrált, és az összecsapásokban egy ukrán katona meghalt. A hadsereg szerint a szakadárok több mint tíz településre nyitottak tüzet, nehéztüzérséget, aknavetőket és egy harckocsit is bevetettek.

Eközben az Oroszország által támogatott, Ukrajna keleti részén, Donyeckben lévő régió egy részét ellenőrző szakadárok vezetője bejelentette, hogy Oroszország délkeleti részére evakuálják a donyecki lakosokat.

Denisz Puszilin, az ukrajnai Donyecki terület szakadárok által megszállt részének de facto vezetője február 18-i nyilatkozatában közölte, hogy elsőként a nők, a gyermekek és az idősek távoznak Oroszországba, amely – mint mondta beleegyezett az emberek befogadásába.

Egy óvodát is találat ért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagy provokációnak nevezte a kormányerőket és a szakadárok erősödő támadásait. Elmondása szerint február 17-én egy óvodát is találat ért, ahol két civil megsebesült.

Ukrajna 2014 áprilisa óta harcol a szakadárok ellen keleten, a konfliktus legalább 13.200 emberéletet követelt.

Hiába van tűzszünet, egyre több az áldozat Kelet-Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:08 0:00

Az amerikaiak szerint nem múlt el a háború veszélye

Antony Blinken amerikai külügyminiszter február 17-én az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy Oroszország „lépéseket tesz a háború felé vezető úton”. Az orosz erők arra készülnek, hogy „az elkövetkező napokban” támadást indítsanak Ukrajna ellen – figyelmeztetett Blinken –, az inváziót valószínűleg hamis vagy valós támadások és dezinformációs kampány előzné meg, amely indokot szolgáltatna a megszállásra.

Blinken megismételte: a helyzetet egyedül diplomáciai úton lehet megoldani. Erre szerinte az ENSZ biztonsági tanácsában lenne lehetőség. Sürgette Oroszországot, hogy válasszon más utat, és kerülje el a háborút, amely emberek millióinak életét és biztonságát érintené.

„Az orosz kormány ma minden minősítés, kétértelműség vagy kitérő nélkül bejelentheti, hogy Oroszország nem fogja lerohanni Ukrajnát. Mondják ki világosan. Mondják ki világosan a világnak, majd demonstrálják azzal, hogy visszaküldik a csapataikat, a tankjaikat, a repülőgépeiket a laktanyákba és hangárokba, és a tárgyalóasztalhoz ültetik a diplomatáikat” – mondta Blinken a tizenöt tagú tanács előtt New Yorkban.

Azt is elmondta, hogy a jövő héten újabb személyes találkozót kért Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Európában. Közölte azt is, hogy Németország és Franciaország készen áll arra, hogy a minszki megállapodásokat követően tárgyalásokat folytasson a kelet-ukrajnai konfliktusról.

Kérdéses, tényleg visszavonultak-e az orosz csapatok

Oroszország tagadta, hogy szándékában állna megszállni a szomszédját, annak ellenére hogy több mint százezer katonát vonultatott fel a határ közelében. Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes a tanács előtt elmondta, hogy a Blinken által felvetett katonai forgatókönyvek sajnálatosak és veszélyesek, és közölte, hogy az orosz katonák egy része visszatért a bázisára.

Február 18-án az orosz védelmi minisztérium is azt közölte, hogy megkezdték több harckocsi és más páncélozott jármű kivonását az ukrán határhoz közeli területekről az ukrán határ közelében tartott hadgyakorlatok után. A NATO és több nyugati kormány szerint ugyanakkor Oroszország valójában továbbra is erősíti katonai jelenlétét az ukrán határ közelében.

Joe Biden amerikai elnök a napokban szintén azt nyilatkozta: „az az érzésem, hogy ez a következő napokban fog megtörténni”. Oroszország nem vonta vissza erőit az ukrán határtól, ahogy állította, mondta Biden, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak oka van feltételezni, hogy Oroszország „hamis zászlós műveletet” folytat, hogy igazolja az inváziót.

XS
SM
MD
LG