Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több az alultáplált várandós nő Afrika és a Közel-Kelet tucatnyi országában


A világon 51 millió két éven aluli gyermek túl alacsony a korához képest az alultápláltság miatt. Ezt az állapotot satnyaságnak nevezik, és ezeknek a gyerekeknek a fele a terhesség alatt vagy élete első hat hónapjában satnyult el. Szomália, Mogadishu, 2011. július 8.
A világon 51 millió két éven aluli gyermek túl alacsony a korához képest az alultápláltság miatt. Ezt az állapotot satnyaságnak nevezik, és ezeknek a gyerekeknek a fele a terhesség alatt vagy élete első hat hónapjában satnyult el. Szomália, Mogadishu, 2011. július 8.

Az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt az akut alultápláltság a terhes nők és a szoptató anyák körében 12 olyan országban, amelyet rendkívüli módon sújtottak az ukrajnai harcok miatt emelkedő élelmiszerárak – áll az ENSZ most kiadott jelentésében.

Az élelmiszerválság által leginkább érintett 10 afrikai és két közel-keleti országban végzett felmérések alapján készített jelentését egy nappal a nemzetközi nőnap előtt tette közzé az UNICEF.

A terhes és szoptató nők elégtelen táplálkozása az immunrendszer legyengüléséhez és szövődményekhez vezethet a terhesség és a szülés során. A szubszaharai Afrika egyes országaiban magas csecsemőhalandósági arányt regisztráltak a különféle szövődmények miatt – mutatták ki korábbi tanulmányok.

A világon 51 millió két éven aluli gyermek túl alacsony a korához képest az alultápláltság miatt. Ezt az állapotot satnyaságnak nevezik, és ezeknek a gyerekeknek a fele a terhesség alatt vagy élete első hat hónapjában satnyult el – áll a jelentésben.

„A nemzetközi közösség sürgős közbenjárása nélkül a következmények több nemzedéket is érinthetnek majd” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A jelentés szerint a jelenség által érintett lányok és nők száma a 2020-as 5,5 millióról 6,9 millióra nőtt 2022-re Burkina Fasóban, Csádban, Etiópiában, Kenyában, Maliban, Nigériában, Nigerben, Szomáliában, Dél-Szudánban, Szudánban, Jemenben és Afganisztánban.

Az UNICEF a táplálkozási támogatás fokozását és a nagy mennyiségben fogyasztott alapvető élelmiszerek, így a liszt, az étolaj és a só ellátásának bővítését javasolja a mikroelem-hiány csökkentése érdekében.

A jelentés ajánlásai között az is szerepel, hogy biztosítani kell a terhes és szoptató anyák hozzáférését a táplálkozási szolgáltatásokhoz és az étrend-kiegészítőkhöz.

A szubszaharai Afrika egyes országaiban magas a tinédzserkori terhességek aránya, és alacsony a terhesgondozó intézmények látogatottsága.

A Kenya fővárosában, Nairobiban élő 28 éves Faith Kanini azt mondta az Associated Pressnek: nem engedheti meg magának, hogy részt vegyen a terhesgondozáson, jóllehet ezt ajánlották neki.

„Fizetnem kellett azon a néhány klinikán, ahol jártam. Ez nekem drága, és nem tudom fizetni az egészségbiztosítás havi díját sem, mert munkanélküli vagyok, a barátokra és a családomra támaszkodom” – mondta egy telefonos interjúban az első gyermekét váró kismama.

Az UNICEF jelentése szerint a szegény háztartásokban élő nők között dupla akkora a soványak aránya, mint a leggazdagabb háztartásokban élők között.

„Dél-Ázsia és a szubszaharai Afrika továbbra is a serdülő lányok és nők táplálkozási válságának epicentruma. A világon minden három alultáplált nőből és serdülő lányból kettő ott él, mint ahogy minden öt vérszegénységben szenvedő serdülő lányból és nőből is három" – teszi hozzá a jelentés.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG