Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több család már csak hitelből tudja megoldani az iskolakezdést


Nagyjából minden ötödik magyar család vett már fel hitelt gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások fedezésére
Nagyjából minden ötödik magyar család vett már fel hitelt gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások fedezésére

Nemsokára kezdődik a 2023/24-es tanév, sorra jelennek meg az áruházláncok idénykínálatában a legújabb tanszerek, füzetek, táskák, iskolai eszközök. Az áremelkedések már tavaly sem kímélték a családi kasszát, az idei rekordmagas infláció azonban kényszerintézkedéseket is megkövetelhet az iskoláskorú gyerekeket nevelő családoknál. A hátizsák húsz százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő nyolc százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

Az iskolakezdés az év egyik legkritikusabb időszaka a családi költségvetés szempontjából, egyre szélesebb rétegeket érint Magyarországon a beiskolázási szegénység, 2023 júliusában ugyanis a fogyasztói árak 17,6 százalékkal emelkedtek egy év leforgása alatt, ráadásul még nem tudni, mikor lesz vége ennek a negatív spirálnak. A KSH 2022. júliusi adataihoz képest a harmincliteres hátizsák ára húsz százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal nőtt, a 23–26-os gyermek-bőrcipők nyolc százalékkal drágultak. (Az ábrán egy-egy termék nevére kattintva tekinthető meg az adott árváltozás.)

Háromból két termék az inflációt meghaladóan drágult

A háromból két termék ára jócskán az inflációs adat felett emelkedett, de a drágulás még drasztikusabb számokat mutat, ha összehasonlítjuk a termékek 2021-es árát a jelenlegivel. A gyerekcipő két év alatt 15, az iskolai ebéd 34, a hátizsák pedig 39 százalékkal drágult. Így az idei iskolakezdéshez 11.380 forintért vásárolhatunk cipőt, 12.690 forintért hátizsákot és adagonként 558 forintért ebédet.

Ráadásul az alaptanszereken kívül számtalan egyéb dologra szükségük van a diákoknak. Ilyen például az őszi ruházat, a sportcipő, a tornafelszerelés, a gyerek fejlődését szolgáló segédeszközök, hobbi- és különóra-felszerelések, de sokan ekkor szerzik be a tanuláshoz lassan elengedhetetlen számítástechnikai eszközök nagy részét is (tablet, laptop). Ha új iskoláskorú van a családban, akkor egy szobarendezés is aktuális, szükség van egy íróasztalra, ergonomikus székre, lámpára, könyvespolcra, de beszerzésre várnak az uzsonnásdobozok, kulacsok, hátizsákok is.

Spórolás, diákmunka, hitel

A Magyar Bankholding megbízásából készült, 2022-es reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a családok a felmerülő kiadások finanszírozása esetében leginkább az adott havi bevételükre támaszkodnak, de vannak, akik hitelt is igénybe vesznek az iskolakezdési szezonban. 2022-ben a családok 51 százaléka próbálta aktuális havi béréből kifizetni az extra költségeket, míg 39 százalékuk év elejétől kezdve rendszeresen tett félre erre az időszakra.

A megtakarítások mellett azonban egyre gyakoribb iskolakezdési finanszírozási forma a hitelfelvétel. A kutatásban részt vevők 15 százaléka, vagyis nagyjából minden ötödik család vett már fel hitelt gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások fedezésére, közülük tíz százalék pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben is igénybe vesz valamilyen hitelterméket.

Nem ritkák azok a családok sem, ahol a gyerekek nyári diákmunkát vállalnak azért, hogy be tudjanak szállni a tanév elején jelentkező tetemes kiadásokba.

Hetvenezer forint két gyerek iskolai felszerelésére

„Tegnap voltunk bevásárolni a szükséges dolgokat, összesen hetvenezer forint körül költöttünk a két fiunk iskolai felszerelésére – mondta el a kecsup.hu-nak Holzerné Diós Karolina. – A nagyobb fiunk negyedik osztályba megy, a kisebb pedig most kezdi az iskolát. Első lépésben felmértük az otthoni készleteket, és hogy abból még mi használható. A legnagyobb kiadást a két új iskolatáska tette ki, illetve az elsős tanszercsomag. Szerencsére a negyedikesek szinte mindenből a tavalyit használják, de hátravan még egy tornacipő, egy tolltartó és az iskola által kért tisztasági csomag, papírtörlő, papír zsebkendő, valamint a nyomtatópapír beszerzése, úgyhogy a költségek még emelkedni fognak. Egy nagyobb áruházláncban vásároltunk be. Az árak emelkedése talán azért nem volt sokkoló számomra, mert már minden téren ezt tapasztaljuk, nem nagyon lehet ötszáz forint alatti tételt leemelni a polcról.”

A papír árának drasztikus emelkedése a papír-írószer boltok polcain is megjelenik. „Azt tapasztaljuk, hogy a szülők megfontoltabbak lettek, kerülik a felesleges kiadásokat – tájékoztatta a kecsup.hu-t a kecskeméti belvárosi írószerbolt vezetője. – Megvárják, amíg az iskola megküldi a pontos listát, és csak ezeket a tanszereket szerzik be, ebből is az alacsonyabb árkategóriás termékeket választják. Sajnos az írószerek árára is hatással volt az infláció, jellemzően húsz százalékkal drágult minden. A legkeresettebb tanszerek az író- és rajzeszközök, valamint a füzet, de már nem a gyerekek választanak, hanem a szülők, méghozzá ár alapján.”

A legnagyobb hazai áruházláncokban már július végén elindult a tanszerdömping. Manapság ezek számítanak a legfőbb beszerzési helynek, bár az itt megjelenő termékek egy része minőségben jóval az írószerbolti kínálat alatt marad. Sok esetben az ár dönt, kevésbé az alkalmasság.

Használt eszközök, adományok

Azok a családok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy új eszközöket vásároljanak, gyakran fordulnak az adományboltok kínálatához.

A Medina Adománybolt Kecskeméten
A Medina Adománybolt Kecskeméten

„Az év többi részében szinte egyáltalán nincs kereslet a tanszerekre, augusztusban viszont bármennyit el tudnánk adni. Hatalmas az érdeklődés, leginkább tornacipőre, iskolatáskára, tolltartóra, ceruza- és filckészletre lenne szükségük a családoknak, de folyamatos az érdeklődés az ünneplők és az őszi ruházat iránt is. A hozzánk beérkező adományokból a jó minőségű tanszereket, eszközöket és iskolatáskákat is nagyon nyomott áron adjuk ilyenkor” – nyilatkozta a kecsup.hu-nak Gál Zita, a kecskeméti Medina Adománybolt vezetője.

Akiknek pedig semmilyen esélyük nincs arra, hogy önerőből finanszírozzák az iskolakezdést, marad a remény, hogy valamilyen szervezet keretein belül vagy civil forrásból nekik is jut tanszer. Kecskeméten idén július 17. és augusztus 19. között zajlott a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akció, amelynek során hat gyűjtőponton várták a civil emberek felajánlásait, akik rászoruló kecskeméti családoknak segítenének az iskolakezdésben.

Bajáki Zsanett írása.
  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG