Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több európai politikust kapnak homofób beszéden


A Budapest Pride felvonulás 2019. július 6-án.
A Budapest Pride felvonulás 2019. július 6-án.

A homofób nyelvezet és a transzneműek elleni gyűlöletbeszéd egyre gyakoribb az európai politikusok között – állítja egy jogvédő csoport, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több helyen visszaszorulnak az LGBT+ közösség jogai a térségben. A világjárvány csak felpörgeti a folyamatot.

17 európai és közép-ázsiai ország, köztük Észtország, Finnország és Olaszország politikusai támadták verbálisan az LGBT+ embereket az elmúlt évben az a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ILGA-Europe csoport jelentése szerint.

Mindeközben a COVID-19 is kemény megpróbáltatásoknak teszi ki az érintetteket, kezdve attól, hogy meleg fiatalok egy lakásban rekedtek homofób családjaikkal egészen addig, hogy politikusok a melegeket és a transzneműeket vették célba, hogy eltereljék a figyelmet a gazdasági problémáktól.

"Az LGBTI közösségek azok között a csoportok között vannak, melyeket készséggel kezelnek bűnbakként" – mondta Evelyne Paradis, az ILGA-Europe ügyvezető igazgatója.

"Az egyre gyakoribb gyűlöletbeszéd célpontjai különösen a transzneműek, erről egyre több jelentést kapunk a térségből... Erőteljesen aggódunk amiatt, hogy a helyzet inkább romlik, mintsem javulna."

Lengyelországot és Magyarországot külön kiemelik

A jelentéskészítők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Lengyelországban a kormányzó nacionalista párt politikusai bírálták az "LGBT-ideológiát" választási kampányaikban. Megemlítették Magyarországot is, ahol a transzneműeknek tavaly megtiltották a legális nemváltást.

Az Európai Unió többi országa közül Bulgáriában és Romániában romolhat az idén az LGBT+ emberek helyzete - mondja Paradis, hozzátéve, hogy Törökországban a kormányzó párt politikusai gúnyt űztek belőlük a minapi tüntetések leverésekor. Süleyman Soylu belügyminiszter a tüntető diákok némelyikét "LGBT-deviánsnak" nevezte, miközben Erdogan elnök kijelentette, hogy nem is létezik olyan, hogy LGBT.

Sok LGBT+ csoport Európában és Közép-Ázsiában ételt és mást segélyt biztosított a közösség tagjainak a koronavírus-járvány idején - tartalmazza az ILGA-Europe jelentése. "A járvány rávilágított olyan dolgokra, melyek már megvoltak, de túl kevesen látták őket. Mint például az LGBT emberek jelentős részének társadalmi és gazdasági sebezhetősége" - mondta Paradis.

Készült a Thomson Reuters Foundation tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG