Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több roma gyermek kényszerül koldulásra Koszovóban


A roma közösség, amely már régóta megkülönböztetés áldozata, még kiszolgáltatottabbá vált a Covid–19-világjárvány után
A roma közösség, amely már régóta megkülönböztetés áldozata, még kiszolgáltatottabbá vált a Covid–19-világjárvány után

A balkáni ország rendőrsége szerint egyre több roma gyerek koldul Koszovóban. Szakértők szerint a marginalizált közösség a Covid–19-járvány nyomán még nagyobb szegénységgel néz szembe.

Sercegő hús illata járja be Prizren macskaköves utcáit – a helyiek és a turisták az éttermek és kávézók teraszain üldögélve szívják magukba Koszovó egyik legfestőibb városának hangulatát a Šar-hegység lábánál.

Miközben a tikkasztó nyári hőségben a helyi finomságokat élvezik, szakadt ruhába öltözött kisgyerekek cikáznak az asztalok között, kinyújtott tenyérrel alamizsnát kérve.

A kolduló gyerekek, különösen a romák, nem új jelenség Koszovóban vagy máshol Európában. Az aktivisták és a rendőrség szerint azonban egyre súlyosbodik a probléma a Covid–19-járvány nyomán.

Azt mondják, hogy a koszovói roma, többnyire szerb nyelvű, valamint az aszkali és balkáni egyiptomi albán nyelvű – az ókori Egyiptomból származónak vallott – közösségek nemcsak a vírussal küzdöttek, hanem azzal is, hogy átlagban csak a töredékét kapták meg a Pristina által a gazdasági csapás enyhítésére kiosztott segélynek.

Két fiatal fiú pénzt koldul, amit zenéléssel hálál meg a koszovói Prizren utcáin
Két fiatal fiú pénzt koldul, amit zenéléssel hálál meg a koszovói Prizren utcáin

Az aktivisták szerint ezek a közösségek, amelyek már régóta megkülönböztetés áldozatai, most még kiszolgáltatottabbak. Mindennek a gyerekek fizethetik meg az árát, mivel a jelentések szerint megnövekedett a koldulás és a velük való kereskedelem is – néha a szüleik vagy a rokonaik adják el őket.

Osman Osmani, aki maga is roma, és 22 éve dolgozik a közösséghez tartozó gyerekekkel életük javítása érdekében, azt mondja, hogy amit most lát, az példátlan.

A nyolcvanas vagy a kilencvenes években, még Jugoszlávia idején nem ilyen volt a helyzet. Már akkor is volt szegénység, de ritkán voltak olyan családok, amelyek ilyen dolgokra kényszerítették volna a gyermekeiket” – mondta Osmani a Szabad Európa balkáni szolgálatának.

A koszovói rendőrség hivatalos adatai szerint 2023 első hat hónapjában 41 gyermeket állítottak meg és vettek hivatalosan nyilvántartásba a rendőrök koldulás miatt, ami új éves rekordnak számít. (Mivel kiskorúak, nem lehet őket bűncselekménnyel megvádolni.)

Egy fiatal fiú pénzt koldul, amiért cserébe autóablakot tisztít Pristina utcáin
Egy fiatal fiú pénzt koldul, amiért cserébe autóablakot tisztít Pristina utcáin

A legtöbb koldulást a nagyobb városokban jelentették, köztük Koszovó fővárosában, Pristinában, Prizrenben, valamint Pejában és Gjakovában. A szám valószínűleg magasabb, mivel sok roma gyerek nem rendelkezik megfelelő dokumentumokkal, így a rendőrség nem tudja felvenni az adatait.

Petrit Çollaku, a koszovói ombudsmani hivatal, a Nép Ügyvédje Intézet szóvivője elismeri, hogy a közösség nagy része láthatatlan a hatóságok számára. „Sokan közülük mozgásban vannak (belső vagy határokon átnyúló migráció), és néhányan nincsenek bejegyezve az anyakönyvekbe, vagy nem rendelkeznek semmilyen személyi azonosítóval” – mondta.

A Koszovóból, Albániából és más szomszédos országokból származó gyermekek „koldulásra kényszerülnek az országon belül” – áll az amerikai külügyminisztérium legutóbbi, Koszovóról szóló éves jelentésében.

Koszovó Európa egyik legszegényebb országa, az ENSZ adatai szerint 1,8 millió lakosának 23 százaléka él szegénységben. Ezek a számok vélhetően sokkal magasabbak a koszovói romák, aszkálok és balkáni egyiptomiak esetében, akik történelmileg a legnagyobb szegénységben élnek, és gazdaságilag, politikailag és társadalmilag a leginkább marginalizált kisebbségekhez tartoznak.

Egy pristinai utcagyerekek számára fenntartott nappali központban, amelyet a Terre des hommes (Az emberek földje) nevű, a gyermekek jogaiért küzdő szervezet hálózata működtet, naponta mintegy 250 gyermek kap ételt. Az ingyenes étkeztetésben részesülők mintegy kilencven százaléka roma, aszkali és balkáni egyiptomi. Mivel a Covid–19-járvány idején sok roma még mélyebb szegénységbe süllyedt, a Terre des hommes azt mondja, hogy napról napra több ingyenételt oszt ki.

A Foleja, az e közösségek jogaiért küzdő koszovói civil szervezet megállapításai szerint a romáknak, aszkaliaknak és balkáni egyiptomiaknak mindössze 12,7 százaléka kapott helyi vagy nemzeti pénzügyi támogatást a járvány idején, mivel sokan nem voltak regisztrálva a hatóságoknál.

A Foleja közvélemény-kutatása szerint az említett közösségekből megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy a Covid után nehéz vagy rosszabb lett a gazdasági helyzete. További három százalékuk szerint a helyzet sokkal rosszabb lett.

Osman Osmani aktivista szerint sokan hibásak, de a szülőket okolja azért, mert „nem tudatosul bennük, hogy a gyerekeknek iskolában kellene lenniük, hogy a társaikkal szocializálódjanak és játsszanak, nem pedig az utcán koldulni”
Osman Osmani aktivista szerint sokan hibásak, de a szülőket okolja azért, mert „nem tudatosul bennük, hogy a gyerekeknek iskolában kellene lenniük, hogy a társaikkal szocializálódjanak és játsszanak, nem pedig az utcán koldulni”

Osmani, aki a Nevo Koncepti nevű, a romák jogaiért küzdő koszovói civil szervezetet vezeti, azt mondta, hogy nagyon aggódik jelenlegi helyzetük miatt.

Az otthoni „súlyos gazdasági és szociális körülmények” miatt a roma gyerekek egyre többet koldulnak Koszovó utcáin – mondta Riza Murati, a koszovói rendőrség emberkereskedelmi ügyekkel foglalkozó igazgatóságának (THBD) munkatársa.

„Ezek a fő okai annak, hogy a gyerekek az utcán vannak. Főleg olyan gyerekekről van szó, akik nem kapnak megfelelő gondoskodást a családjuktól, de a kerületi önkormányzattól sem. Kimaradnak az iskolából, és egyetlen lehetőségük az, hogy az utcára menjenek” – mondta Murati a Szabad Európának.

Annak érdekében, hogy jobb képet kapjunk a koldulásra kényszerített gyerekek hátteréről, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) koszovói irodája programot indított a koszovói utcagyerekekről szóló adatgyűjtésre.

Murati másokhoz csatlakozva elmondta, hogy a szülők kényszerítik gyermekeiket, hogy az utcán kolduljanak. Hozzátette, hogy ez a koszovói rendőrség által kivizsgált esetek kilencven százalékában bebizonyosodott.

Koszovó büntető törvénykönyve is része lehet a problémának – állapította meg többek között az amerikai külügyminisztérium. A jelenlegi törvények szerint gyermekeik koldulásra kényszerítése inkább minősül szülői elhanyagolásnak, mint emberkereskedelemnek, ami enyhébb büntetést jelent elítélés esetén – írta jelentésében a hatóság, hozzátéve, hogy a rendőrségnek többet kellene tennie az emberkereskedelemben részt vevő tisztviselők elítélése érdekében.

Osmani azt mondta, hogy rengeteg a hibáztatás, de kiemelte a szülőket, amiért „nem tudatosul bennük, hogy a gyerekeknek az iskolában kellene lenniük, hogy társaikkal szocializálódjanak és játsszanak, nem pedig az utcán koldulniuk”.

Murati szerint a koszovói rendőrség mindent megtesz a koldulásra kényszerített gyermekek problémájának megoldása érdekében, „de a problémát a rendőrség egyedül nem tudja megoldani”. Hangsúlyozta, hogy a koldulás miatt regisztrált gyerekek közül sokan visszatérnek az utcára; a rendőrség néhányukat név szerint ismeri.

Egy fiatal lány koldul a koszovói Prizren utcáin
Egy fiatal lány koldul a koszovói Prizren utcáin

Tekintettel arra, hogy a helyi törvény a gyermekek koldulásra kényszerítését inkább szülői visszaélésnek, mint emberkereskedelemnek minősíti, a koszovói bírák „továbbra is enyhébb büntetést szabtak ki az elítélt emberkereskedők többségére, amelyek nem érték el az emberkereskedelemről szóló törvényben előírt minimális büntetést” – jegyezte meg jelentésében a külügyminisztérium.

Hosszabb távon az oktatás a kulcs ahhoz, hogy kiemeljük a szegénységből a koszovói nélkülözőket – mondta Osmani.

„Határozottabb fellépésre van szükség a szociális szolgálatok részéről, hogy a rászoruló családok gondozásban részesüljenek, és az iskolák részéről is, hogy a gyerekek oktatást kapjanak” – mondta, és hozzátette, hogy ő és nem kormányzati szervezete kiemelt prioritásként kezeli a gyerekek iskoláztatását.

„Meglátogattuk a nehéz körülmények között élő családokat, és különböző tevékenységekbe vontuk be a gyerekeket. Azt akartuk, hogy lássák és hallják, mi történik, hogy megtanítsuk nekik, hogy így kell felnőniük és így kell élniük” – mondta.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a romáknak csak körülbelül 25 százaléka fejezi be a középiskolát, míg az amerikai külügyminisztérium megjegyezte, hogy a szakképzés is hiányzik.

Osmani szerint a változás akkor lehetséges, ha a nehéz sorsú közösségek gyermekei pozitív példát látnak azoktól, akik hasonlítanak rájuk, és sikereket értek el.

„Pozitív példával befolyásolni lehet a fiatalokat, a gyerekeket, de a szülőket is, hogy változtassanak” – mondta.

Ami a kényszerkoldulás jelenlegi problémájának kezelését illeti, Osmaninak volt egy tanácsa.

„A szegény embereknek segíteni kell, de igyekszem nem pénzt adni – mondta. – Ha pénzt adsz nekik, akkor holnap ugyanott látod őket, és holnapután is.”

Írta Tony Wesolowsky, a Szabad Európa balkáni szolgálatának munkatársa Doruntina Baftiu tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG