Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több ukrán választja Németországot Lengyelország helyett


Mariupoli menekültek a berlini főpályaudvar előtt 2022. március 24-én
Mariupoli menekültek a berlini főpályaudvar előtt 2022. március 24-én

Lengyelországban rengeteg ukrán menekült kerül ki a munkaerőpiacról, mert Németországba utazik, hogy magasabb bérhez és állami juttatásokhoz jusson a gazdag nyugati országban – derül ki egy kedden közzétett jelentésből.

Jóllehet a menekültek nem gazdasági bevándorlók, egyre többen vállalnak közülük munkát, miután az ukrajnai háború már több mint másfél éve húzódik.

Az, hogy hova mennek, hatással van az európai országok munkaerőpiacára, amelyek kétségbeesetten keresik a munkavállalókat, miközben az alacsony születési ráta miatt a népesség fogyásával néznek szembe.

Már nem Lengyelország az első számú választásuk – mondja Michalina Sielewicz, a kutatást a Varsói Egyetem Kelet-európai Tanulmányok Központjával együtt végző EWL munkaügyi ügynökség gazdaságfejlesztési igazgatója.

„Aggódnunk kellene” – teszi hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Leginkább további utazási segítségnek örülnének a hazánkba érkező ukrajnai menekültek

A tanulmány arra keresett választ, hogy miért csökken az ukrán menekültek száma Lengyelországban, amely sokak számára az első állomás volt a 2022. február 24-i orosz invázió után, és miért nő ugyanez a szám Németországban. A háború első hónapjaiban Lengyelország több ukrán menekültet fogadott be, mint bármely más ország.

Ez megváltozott. Az Európai Unió statisztikái szerint Németországban június végén 1,1 millió ukrán állampolgárt regisztráltak, szemben a lengyelországi 975.000-rel. A szám több mint 350.000-rel csökkent Lengyelországban 2022 augusztusa óta, míg Németországban több mint 410.000-rel nőtt.

A Lengyelországból Németországba. Új trendek az ukrán menekültek migrációjában címet viselő jelentés szerint a Lengyelországot elhagyó 350.000 ukránból 150.000 Németországba ment.

A tanulmány megállapította, hogy a németországi ukránok egyre fejlődő hálózata a migrációs váltás egyik tényezője, a már letelepedettek segítenek a barátoknak és ismerősöknek a lépésben. A tanulmányban megkérdezett ukránok más indokokat is felhoztak Németország mellett, így a magasabb béreket, a menekülteknek nyújtott több szociális juttatást és a jobb egészségügyi szolgáltatásokat.

Ehhez kapcsolódóan: Másokkal szemben az ukránok kikerülhetik a német menekültügyi bürokrácia akadályait

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a kormány által a menekülteknek szervezett németnyelv-órák fontos tényezőként segítették az ukránokat a társadalmi beilleszkedésben és a munkakeresésben, a lengyel kormány ezzel szemben nem kínál ingyenes nyelvi képzést a menekülteknek.

A tanulmányban négyszáz ukrán menekültet kérdeztek meg, akik először Lengyelországba mentek, majd onnét Németországba költöztek.

Jan Malicki, a Kelet-európai Tanulmányok Központjának igazgatója szerint a négyszázas minta elég nagy ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le belőle, ám arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb ismeretlen tényező jelenleg az, hogy a háború után hányan akarnak majd visszatérni Ukrajnába. Ezt a pusztítás mértéke mellett az határozhatja meg, hogy az ukrán állam mit lesz képes kínálni nekik.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG