Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már azon megy a verseny, hogy melyik oltás lesz olcsóbban szállítható


 Alexander Gintsburg igazgató mutatja a Szputnyik V üvegeit a Reutersnek Moszkvában, 2020. szeptember 24-én.
Alexander Gintsburg igazgató mutatja a Szputnyik V üvegeit a Reutersnek Moszkvában, 2020. szeptember 24-én.

Tavasztól nem folyékony formában, hanem fagyasztva szállítanák az orosz Szputnyik V oltást. Egy másik cég, a Moderna vezérigazgatója közben megpróbált nyomást helyezni az uniós vezetőkre, hogy gyorsan rendeljenek elő a félkész termékükre.

Oroszország tavasszal áttér a koronavírus-vakcina fagyasztva szárított adagjaira, megkerülve a folyékony dózisok ellenőrzött hőmérsékleten történő szállításának logisztikai kihívásait - számolt be hét elején a Reuters.

Ha nagyon nehéz szállítani, akkor sokakhoz nem jut el

A Szputnyik V vakcina folyékony formáját mínusz 18 Celsius-fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell tárolni, hogy fenntartsa a 92% -os hatékonyságot. Az oltóanyagok tárolásával és szállításával kapcsolatos kérdések aggodalomra adnak okot, miután az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriás és a német BioNTech bejelentette, hogy a 90% -ban hatékonynak bizonyult oltóanyagukat mínusz 70 fokos hőmérsékleten kell tárolni és szállítani.

A Pfizer terméke átlagos hűtőhőmérsékletén csak öt napig bírja ki, egy speciálisabb hűtőládában pedig 15 napig.

95 %-os hatékonyság a Pfizer végső eredménye
Kijöttek a Pfizer a és Biontech vakcinájának végleges teszteredményei, az oltásuk 95 százalékos hatékonyságú, ezzel eddig kis különbséggel, de ez a leghatékonyabbnak ígérkező szer, írja a Reuters. Több mint 43 ezer önkéntes tesztelő közül 170-en kapták el a koronavírust, közülük 8 olyan volt, aki a kísélreti oltást, kapta, nem placebót. Külön fontos, hogy a Pfizer adatai minden korcsoportra és etnikumra állnak.

A mínusz 70 fok tartós biztosítása még a fejlett országok kórházainak, raktárainak is sok problémát jelenthet. A szegényebb országoknak pedig lehet, hogy akár elérhetetlenné tenné ezt a fajta oltást.

A harmadik sikeres klinikai teszteket produkáló gyógyszer, a Moderna készítményénél is kiemelték, hogy könnyebb lesz tárolni és szállítani. A cég azt állítja, hogy az ő oltásukat sima hűtőben (2-8 Celsiuson) is el lehet tartani 30 napig, -20 fokon pedig egy fél évig is.

A Moderna vezére az EU pénztárcáját szeretné kinyitni

Az amerikai Moderna gyógyszercég vezére közben azzal fenyegette az európai országokat kedden, hogy lassabban fog eljutni hozzájuk a termék, ha nem vásárolnak be most gyorsan, írta a France24 az AFP-re hivatkozva.

A Moderna még májusban próbált tárgyalni számos európai országgal arról, hogy rendeljenek elő a kísérleti fázisban lévő vakcinájukra, de senki nem kötött velük szerződést a félkész termék ismeretében.

Majd a cég nyáron ment oda azzal az ajánlatával az Európai Bizottsághoz (EB), hogy vegyenek tőlük 80 millió adag oltást, de ők se kötöttek még szerződést a céggel.

Melissa Harting önkéntest oltják a Moderna tesztelés alatt álló, koronavírus elleni oltásával New York államban, 2020. július 27-én.
Melissa Harting önkéntest oltják a Moderna tesztelés alatt álló, koronavírus elleni oltásával New York államban, 2020. július 27-én.

A 48 éves Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója szerint, ha nem jutnak előrébb az európai vezetőkkel folytatott tárgyalásokkal, akkor késve fognak hozzájutni az európaiak az oltásukhoz.

"Minél tovább várnak, annál tovább fog tartani"

- mondta.

Donald Trump elnöksége alatt az USA félmilliárd dollárral (nagyjából 150 milliárd forinttal) támogatta meg a Moderna kísérleti vakcináját a "Hiperűrsebesség Hadművelet" (Operation Warp Speed) nevű akciójuk keretében. Az ország ezután százmillió adagot elő is rendelt augusztusban a Moderna készítményéből.

"A Hiperűrsebesség Hadművelet a leghatékonyabb dolgok egyike volt"

- jelentette be az állami támogatásról Stephane Bancel.

Szerinte egyébként is jóval lelkesebb az amerikai kormány a termékük iránt, mint az európai országok. Hozzátette még, hogy szerinte az európaiakkal folytatott tárgyalások nem a pénzről szólnak.

A Moderna vezére szóvá tette, hogy

az Európai Unióban nehezebb engedélyeztetni egy új gyógyszert.

Kanadában például két hét alatt megvoltak mindennel, az EU-ban lehet, hogy év végéig se fogják tudni teljesen megnyugtatni a gyógyszerészeti hatóságokat.

"Azért zárjuk le a tárgyalásokat hirtelen, mert kijött néhány kedvező sajtóhír ezen oltás aktuális állapotáról? Nyilván nem ez a helyzet"

- mondta Stefan de Keersmaecker a Európai Bizottság szóvivője.

Magyarország többször bejelentette, hogy főleg orosz és kínai vakcinák beszerzésén dolgozik, bár kezdetben a brit–svéd AstraZeneca vakcinája is érdekelte a kormányt. Az Európai Unió egyébként a járvány miatt már korábban megengedte a tagországoknak, hogy akár uniós gyógyszerengedély nélküli oltóanyagot is beszerezzenek.

XS
SM
MD
LG