Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elakadt Szombathely és Söpte közös ipari parkjának fejlesztése


Az érintett terület, a háttérben Söpte házaival
Az érintett terület, a háttérben Söpte házaival

Bő két hónapja rendkívüli közgyűlést hirdetett meg a szombathelyi önkormányzat a szomszédos Söpte képviselő-testületével közösen. A tervek szerint ezen az ülésen írtak volna alá egy, a két település közötti megállapodást, ami az ipartelepítést segítené. A rendkívüli ülést technikai okokra hivatkozva lefújták, és azóta sincs semmi hír a megállapodásról, pedig az együttműködés sikertörténetként indult. A nyugat.hu cikke.

A szombathelyi önkormányzat bő 15 évvel ezelőtt vásárolta meg a város északkeleti határa és az onnan pár kilométerre fekvő Söpte közötti területeket ipartelepítés céljából. Mivel az ingatlanok Söpte közigazgatási területéhez tartoznak, a város kezdeményezte, hogy a másik település adja át közigazgatásilag is ezeket az ingatlanokat Szombathelynek, hiszen azok már amúgy is a város tulajdonában vannak.

Az ipari park
Az ipari park

Ki kapja az iparűzési adót?

A közigazgatási határnak ugyanis komoly pénzügyi következményei vannak. Ha Szombathely úgy telepít ipari tevékenységet a tulajdonában lévő területekre, hogy azok Söptéhez tartoznak, akkor az odatelepedett vállalkozások Söptének fizetik majd az iparűzési adót. Ez így nem lenne jó üzlet a városnak, hiszen az ingatlanokat kifizette és az ipartelepítéshez szükséges infrastruktúrát is kiépítette.

Söpte pedig egyedül nem tudja megoldani az ipartelepítést, hiszen nincsenek tulajdonában az ingatlanok, és forrásuk sincs az előkészítésre.

Söpte eddig plusz 115 milliót kapott

Az egyeztetés több mint tíz évig tartott, végül 2020-ban körvonalazódott a megállapodás. Ennek lényege, hogy Söpte az érintett területet közigazgatásilag átadja Szombathelynek.

Szombathely viszont vállalta, hogy ha ingatlant értékesít ezen a területen, a bevétel 11 százalékát átadja Söptének, és a későbbiekben ide települő vállalkozások által befizetett iparűzési adó 11 százalékát is Söpte kapja meg.

Erről a területről kellene megegyeznie a szombathelyi és a söptei vezetésnek
Erről a területről kellene megegyeznie a szombathelyi és a söptei vezetésnek

Az első megállapodást 2020 novemberében írták alá, ez 120 hektárt érintett. Ezen a területen épült fel a Schaeffler új szombathelyi gyára és egy logisztikai központ is. A megállapodás értelmében idén februárig Szombathely 115 millió 440 ezer forintot utalt át Söptének, ami nem kis pénz a településnek, hiszen 2021-es költségvetésük 174 millió 664 ezer forint volt az ipari területek bevétele nélkül.

Kinek az érdeke a megegyezés?

Februárban lett volna aktuális a második megállapodás, amely már 227 hektárnyi területet érint, ezt a térképen kékkel jelöltük.

Ezen a területen terveznek ipartelepítést
Ezen a területen terveznek ipartelepítést

A megállapodás azonban csúszik. Felhívtuk Söpte polgármesetrét, Nagy Róbert Balázst, aki annyit mondott, hogy nem tud nyilatkozni az ügyben.

A szombathelyi önkormányzat írásban válaszolt: „A terület értékesítéséhez nem szükséges a közigazgatási terület megváltoztatása, ettől függetlenül konkrét érdeklődő esetén folytatjuk az egyeztetéseket Söpte önkormányzatával.”

Forrásaink szerint azonban komoly érdeklődés van a befektetési lehetőség iránt, ennek megvalósításához pedig szükség lenne a két önkormányzat közti megállapodásra. Jövő tavasszal önkormányzati választások (is) lesznek, és nem mindegy, hogy az új beruházást a választások előtt vagy után jelenthetik be.

Szilágyi József írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG