Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Elegük van” – szerdán várhatóan ezer ember csatlakozik a sztrájkhoz a sopronkövesdi Autoliv gyárban


Összeszerelő csarnok az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. sopronkövesdi üzemében 2015. február 23-án
Összeszerelő csarnok az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. sopronkövesdi üzemében 2015. február 23-án

Ismét sztrájkolni készülnek a sopronkövesdi Autoliv gyár alkalmazottai. Egy, a Nyugat.hu-nak nyilatkozó dolgozó szerint elegük van abból, hogy „a környéken már majdnem mindenhol jobban keresnek”. A magyar kormány 2022-ben stratégiai megállapodást írt alá a céggel. A múlt heti, kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt már leállt a gyártás, és több mint ezer dolgozó – köztük az ukrán és Fülöp- szigeteki vendégmunkások is – beszüntették a munkavégzést.

„Azt mondták, ha kell, vigyék el a sorokat. Elegük van abból, hogy a környéken már majdnem mindenhol jobban keresnek” – mondta lapunknak Marstisné Horváth Marianna, amikor arról kérdeztük, hogy félnek-e a gyár dolgozói az esetleges retorzióktól.

Azért kerestük meg a Vasas alapszervezet helyi titkárát, mert lapunk értesülései szerint szerdán ismét sztrájkolnak a sopronkövesdi Autoliv gyár dolgozói.

Ahogy arról testvérlapunk, az enyugat.hu is beszámolt, múlt hét csütörtökjén már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot a dolgozók.

Akkor a következők voltak a követeléseik: 2024. január 1-jei bevezetéssel az operátori és a sorfelelős, anyagmozgató és hasonló állományban lévő foglalkoztatottak részére 15 százalékos bérfejlesztés, az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12 százalékos bérfejlesztés, a szellemi állományban dolgozók részére bruttó nyolcszázezer forintos alapbérig nyolcszázalékos, nyolcszázezer forint felett ötszázalékos bérfejlesztés, az étkezési hozzájárulás összegének emelése a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben, és évi 160 ezer forintos üdülési jutalom.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Pallai Miklós, az Autoliv Kft. ügyvezetője kezet fog, miután aláírták a stratégiai együttműködési megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. január 20-án
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), valamint Pallai Miklós, az Autoliv Kft. ügyvezetője kezet fog, miután aláírták a stratégiai együttműködési megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. január 20-án

A múlt heti sztrájk ideje alatt leállt a gyártás, a délelőtti és a délutáni műszak több mint ezer dolgozója szüntette be a munkavégzést. Az akcióhoz csatlakoztak a külföldi (ukrán és Fülöp-szigeteki) vendégmunkások is.

A szerda délelőtt 10 és délután 4 óra közötti sztrájk már nem figyelmeztető, hanem valódi, hatórás sztrájk lesz – mondta lapunknak Marstisné Horváth Marianna.

A cég – tudtuk meg – időközben egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, amit a szakszervezet el is tudna fogadni, de amellett kitartanak, hogy január 1-jétől számolják az emelést, mert ha nem így tesznek, akkor éves szinten már csak 10,5 százalék jön ki.

A szellemi állomány béremelése teljesült, így ezt a pontot kivették az aktualizált követeléslistából.

A kölcsönzött külföldi munkaerőt nem hívhatja sztrájkra a szakszervezet, így nem tudni, hogy csatlakoznak-e a szerdai megmozduláshoz. Olyan meg nem erősített hírek is keringenek, hogy kölcsönzőcég részéről fenyegetés érte őket, de elvileg csatlakozhatnak a sztrájkhoz, amelyben várhatóan ezer alkalmazott vesz részt.

A magyar és a kölcsönzött munkások között akadnak feszültségek, mert az előbbiek között vannak, akik úgy gondolják, hogy az utóbbiak elveszik a munkájukat.

Marstisné Horváth Marianna ezzel nem ért egyet, szerinte a külföldiek jól együtt tudnak dolgozni a magyarokkal, és a fizetésben sincsenek különbségek.

Ha nem lesz sikeres a szerdai sztrájk sem, akkor a dolgozók döntenek a folytatásról.

„Ha nincsenek túlórák, a nettó bérük nem éri el a háromszázezer forintot három műszakban” – válaszolta a szakszervezeti vezető, amikor a fizikai munkások jelenlegi béréről kérdeztük.

A cég a gazdasági környezetre és egyéb nehézségekre hivatkozva nem akarja teljesíteni a januárig visszamenő béremelésre vonatkozó szakszervezeti követelést.

Lapunk elküldte kérdéseit az Autoliv Kft.-nek. Ha érkeznek válaszok, frissítjük írásunkat.

Az Autoliv
Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon. A nyilvános céginformációs adatok szerint árbevétele 23,6 milliárd forint volt 2022-ben, 5,8 milliárd forinttal több, mint 2021-ben. Adózott eredménye 2022-ben 948 millió forintot ért el, ami 799 millió forinttal magasabb, mint előző évben. A társaság körülbelül 1600 embert foglalkoztat.
A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG