Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elektromos jelekre támaszkodik az új francia COVID-19 gyorsteszt


Egy egészségügyi dolgozó mintát vesz egy férfitől az antigén gyorsteszthez egy autós tesztelőponton Athénban, Görögországban, 2020. december 18-án.
Egy egészségügyi dolgozó mintát vesz egy férfitől az antigén gyorsteszthez egy autós tesztelőponton Athénban, Görögországban, 2020. december 18-án.

Francia kutatók a tevék és a lámák családjába tartozó állatokból kivont apró antitestrészecskékkel állítanának elő olyan gyorsteszteket, amelyek a meglévő módszereknél gyorsabban és hatékonyabban mutatnák ki a COVID-19 betegséget.

A CorDial-1 elnevezésű prototípus tesztet még nem engedélyezték használatra, de a 300 mintán végzett kezdeti vizsgálatok 90 százalékos pontosságot produkáltak a polimeráz-láncreakció (PCR) teszthez képest, amely eddig a COVID-19 kimutatásának legmegbízhatóbb és leggyakrabban használt módszere.

A fejlesztő csoport szerint a prototípus teszt, amely laboratóriumokon kívül is alkalmazható, 10 percen belül kimutatta az eredményt. Ezzel szemben a PCR-teszt eredményének előállítása órákat vesz igénybe és laboratóriumi feltételeket igényel.

Bár léteznek más gyors és hordozható COVID-19 tesztek, de a tudósok megkérdőjelezik ezek megbízhatóságát.

Elektromos jelekre támaszkodik az új gyorsteszt

A CorDial-1 teszt antitest-darabkákákat használ, amelyeket más néven „nanotesteknek” neveznek. A teszthez használt nanotestek tevefélék családjából – ide tartoznak a tevék, a dromedárok, a lámák és az alpakák is – származnak, mivel ezeknek az állatoknak az antitestei stabilabbak, mint más lényeké.

A COVID-19 teszthez a nanotesteket egy elektróda felületére oltják. Amikor ezek a nanotestek érintkezésbe kerülnek a COVID-19 vírus „tüskéjével", akkor annak fehérjéjével kölcsönhatásba lépnek, így az elektródon átmenő elektromos áramban változást idéznek elő.

Amikor a tesztberendezést - egy nagyobb USB méretű eszközt - egy okostelefonhoz csatlakoztatják, az áram jelként jelenik meg a grafikonon.

„A jel magasságától függően meg lehet mondani, hogy COVID pozitív vagy negatív vagy-e" – mondta Sabine Szunerits, a Lille-i Egyetem munkatársa, aki a Marseille-i Egyetem és a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) tudósaival dolgozik a projekten.

„Bárhol használható lesz"

A projekt következő szakaszában három hónapig több mint ezer emberen tesztelik majd az eszközt.

A Párizsi Egyetem molekuláris elektrokémiai vezető kutatója, Christophe Demaille, aki nem vesz részt a projektben, elmondta, hogy az elektromos jelekre támaszkodó tesztek azért is jók, mert könnyen hordozhatóak.

„Bízom benne, hogy ez bárhol használható lesz" – mondta Demaille a CorDial-1 tesztről.

Készült az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG