Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Élelmiszerhiány okozta katasztrófára figyelmeztet az ENSZ főtitkára


Az élelmiszerválság és az ukrajnai invázió, 2022. május 27.
Az élelmiszerválság és az ukrajnai invázió, 2022. május 27.

Az ENSZ vezetője pénteken arra figyelmeztetett, hogy a világ katasztrófával néz szembe a globálisan növekvő élelmiszerhiány miatt.

António Guterres szerint az ukrajnai háború tovább fokozta a klímaváltozás, a koronavírus-járvány és az egyenlőtlenség okozta zavarokat, és „példátlan, globális élelmiszerválságot” hozott létre, amely már most is több száz millió embert érint.

„Valós a veszélye annak, hogy 2022-ben több országban is éhínséget jelentenek be – mondta videóüzenetében, amelyet több tucat gazdag és fejlődő ország Berlinben összegyűlt tisztviselőinek küldött. – 2023 még rosszabb lehet.”

Guterres megjegyezte, hogy a betakarítást Ázsiában, Afrikában és Amerikában nagyon rosszul befolyásolja, hogy a gazdálkodóknak világszerte növekvő műtrágya- és energiaárakkal kell megbirkózniuk.

Egyetlen ország sem lesz immunis

„Az idei élelmiszer-ellátási problémák a jövő év globális élelmiszerhiányává válhatnak – mondta. – Egyetlen ország sem lesz immunis egy ilyen katasztrófa társadalmi és gazdasági következményeivel szemben.”

Guterres közölte, hogy az ENSZ tárgyalói egy olyan megállapodáson dolgoznak, amely lehetővé tenné Ukrajnának, hogy élelmiszert exportáljon a Fekete-tengeren keresztül, és Oroszország korlátozások nélkül szállíthasson élelmiszert és műtrágyát a világpiacokra.

A szegény országok adósságkönnyítését is kérte gazdaságuk életben tartása érdekében, a magánszektort pedig arra biztatta, hogy segítsen a globális élelmiszerpiacok stabilizálásában.

A berlini találkozó házigazdája, Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva állítása, miszerint az Ukrajna elleni orosz invázió miatt hozott nyugati szankciók felelősek az élelmiszerhiányért, „teljesen tarthatatlan”.

Oroszország annyi búzát exportált idén májusban és júniusban, mint 2021 azonos hónapjaiban – mondta Baerbock.

Hullámból cunami

Megismételte Guterres megjegyzését arról, hogy számos tényező áll a világszerte növekvő élelmiszerválság hátterében.

„De Oroszország Ukrajna elleni támadó háborúja volt az, amely a hullámból cunamit csinált” – fogalmazott Baerbock. Kijelentette, hogy a nemzetközi partnerek együtt dolgoznak Oroszország cinikus és potenciálisan destabilizáló gabonaháborúja és a hozzá kapcsolódó propaganda ellen.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ragaszkodott hozzá, hogy Oroszországnak nincs mentsége létfontosságú javak visszatartására a világpiacokról.

„Az Oroszországgal szemben közösen és sok más országgal együtt bevezetett szankciók alól mentesülnek az élelmiszerek, mentesülnek az élelmiszeripari termékek, mentesülnek a műtrágyák, mentesülnek a biztosítók, mentesülnek a szállítók” – mondta.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Berlinben kijelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja, nem pedig a nyugati szankciók miatt fog bővülni további negyven-ötvenmillióval az éhezők tábora.

„Nincs más ok, mint Oroszország ukrajnai blokádja, és hogy Oroszország politikai okokból sok esetben megtagadja saját gabonájának exportját” – mondta Blinken pénteken.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG