Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző: Oroszország profitálni próbál az Izrael és Hamász közötti háborúból


Orosz rendőr a palesztin nagykövetség előtt a Hamász delegációjának látogatása alatt Moszkvában 2006. március 3-án
Orosz rendőr a palesztin nagykövetség előtt a Hamász delegációjának látogatása alatt Moszkvában 2006. március 3-án

Az orosz elnök három napot várt a megszólalással a Hamász október 7-i támadását követően, és akkor is az Egyesült Államokat tette felelőssé a mészárlásért a terrorszervezet helyett.

„Azt gondolom, sokan egyet fognak érteni velem abban, hogy ez világos példája a rendezési folyamatot kisajátítani próbáló Egyesült Államok elhibázott közel-keleti politikájának” – húzta alá Vlagyimir Putyin október 10-én.

További hat nap telt el addig, amíg az orosz elnök Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfővel is beszélt telefonon, hogy részvétét fejezze ki a nagyjából 1200 ember lemészárlása miatt. Később, tíz nappal ezután a Hamász delegációját fogadták Moszkvában. A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen szerepe van Oroszországnak a Hamász Izrael elleni támadásában? Interjú Hanna Notte elemzővel

Szakértők szerint Putyin a Nyugat elleni harcának eszkalációjára próbálja felhasználni a gázai fegyveres konfliktust.

„Oroszország érti, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió teljes mértékben támogatja Izraelt, de az USA és az EU most a gonosz megtestesítője, így semmi esetre sem lehet igazuk” – emelte ki Szergej Markov, a Kreml egykori tanácsadója az orosz álláspont mögötti okokat magyarázva.

„Ezért Oroszország nem lehet egy táborban az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. Izrael legfőbb szövetségese az Egyesült Államok, Oroszország jelenlegi legfőbb ellensége. A Hamásznak pedig Irán a szövetségese, amely Oroszország szövetségese” – hangsúlyozta.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem világos, hová menekülhetnénk” – az életüket féltik a dagesztáni zsidók

Moszkva egyre szorosabb kapcsolatot ápol az ukrajnai háborúját drónok szállításával segítő Teheránnal.

Hanna Notte elemző úgy vélekedett, hogy az orosz kormány mára feladta korábbi, kiegyensúlyozottabb álláspontját a közel-keleti helyzetre vonatkozóan, és „elég nyíltan palesztinpárti pozíciót” foglalt el.

„Oroszország teljesen tisztában van azzal, hogy azok mellett sorakozik fel a Közel-Keleten és azon is túl, a globális Délen, akik körében a palesztin ügy továbbra is komoly visszhangot kelt” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy Putyin épp ezeket az államokat kívánja megnyerni a mai világrend átalakításához, az Egyesült Államok szerepének visszaszorításához.

„Oroszország leginkább úgy profitálhat a gázai válságból, hogy jó pontokat szerez a globális közvéleményben” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Több száz fős tömeg vadászott az izraeli utasokra a dagesztáni repülőtéren

Alekszej Puskov orosz szenátor azt állította, hogy a Nyugat kettős mércét alkalmaz, ami súlyos csapást jelent az Egyesült Államok külpolitikájára az arab világ és a fejlődő országok körében.

Markov arra is kitért, hogy Moszkva a krízis nyomán befolyása kiterjesztésére is esélyt láthat a közel-keleti térségben, esetleges béketeremtőként próbálhat fellépni.

Ezt példázza, hogy Oroszország felajánlotta egy régiós külügyminiszteri találkozó megszervezését, rámutatva, hogy a Kreml stabil kapcsolatot ápol Izraellel, és baráti viszonyban van Palesztinával is.

Gazdasági szempontból is előnyös lehet a helyzet Moszkva számára, ráadásul a válság anyagi és katonai erőforrásokat vonhat el Ukrajnától.

„Oroszország hasznára válik a kőolaj árának emelkedése, amit a háború eredményezhet. Oroszország bármilyen olyan konfliktusból profitál, amelyre az USA-nak és az EU-nak erőforrásokat kell áldoznia, mivel ez mérsékli az oroszellenes ukrajnai rezsim rendelkezésére álló forrásokat” – jelentette ki.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG