Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző: „Tankönyvi módon politizálás zajlik”


Van egy olyan konzisztencia Magyar Péter megnyilvánulásaiban, amely az ellenzéki pártokról ritkán mondható el – mondta Lakner Zoltán politológus podcastunkban. Szerinte a következetesség szükségesebb és keményebb feltételnek tűnik, mint a politikai tartalom, de kell a jó ütemérzék is.

Nézze meg a videópodcastot:

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Elemző: „Tankönyvi módon politizálás zajlik”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:29:09 0:00

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Magyar képes állandóan lázban tartani, formálni a közvéleményt, és még a kormánykommunikáció is utánamegy. Megcáfolja azokat az ellenzéki állításokat, hogy „a propaganda miatt nem lehet átvinni üzeneteket”. Nehezen tartható tempót diktál a kommunikációban, de az elemző szerint ezt elvégezhette volna más ellenzéki szereplő is. Arrogáns stílusával kilóg az udvarias és finomkodó politizálásból, ilyenre korábban csak elvétve volt példa. Sokszor hivatkoznak politikai szereplők arra, hogy Magyarország nem normális országként működik, így a kommunikációban is megmutatkozhat ez, ha valaki eredményt akar elérni.

(2) Ez a magabiztos fellépés Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel szemben is megmutatkozik, ami arra utal, hogy Magyar távol akarja lökni magát és politikai közösségét ettől a két szereplőtől.

(3) Amíg a kegyelmi ügyet a kormányfő „ki nem kényszerített” hibának nevezte évértékelőjében, addig most kikényszerített hibák sorozatát követi el a kormányoldal. Ilyen volt annak beismerése, hogy Magyar csak a miniszteri poszton lévő feleségének köszönhetően kapott állami pozíciókat, vagy a tüntetésen felszólaló Tarr Péter református lelkészt politikai nézetei miatt rúgták ki próbaidős munkahelyéről. „A politikában nagyon fontos az ütemérzék” – mondta Lakner Zoltán, és szerinte Magyar jól érzi, hová kell csapnia.

(4) Magyar sokszor előrerohan, elég a még meg sem jelent rendőrségi jelentésről készült cikkre adott túlzott reakciójára vagy a napokból a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek a Kormányinfó előtt adott sorvezetőjére gondolni. Az elemző szerint ezzel előre keretezi a neki várhatóan kellemetlen témákat, és értelmezési lehetőséget nyújt a követőinek. Ez egy később kifizetődő stratégiai magatartás.

(5) Két hónapja lépett először a nyilvánosság elé Magyar Péter, ma pedig már azt találgatjuk, hány százalékot ér el az EP-választáson – válaszolta Lakner Zoltán arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a lendület Magyar aktivitásában. „Teljesen más tétek vannak az asztalon” – mondta a politológus.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG