Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemzők: A háború vagy a Jobbik-tábor összeomlása okozta a Fidesz-földcsuszamlást


Orbán Viktor a Fidesz budapesti eredményváróján tart győzelmi beszédet 2022. április 3-án
Orbán Viktor a Fidesz budapesti eredményváróján tart győzelmi beszédet 2022. április 3-án

Magas feldolgozottságnál csak három 2018-as vidéki körzetét tudta elhozni az ellenzék: Szeged 1.-et, Dunaújvárost és Mellár Tamás körzetét Pécsett. Budapesten sem lesz meg az összes körzet. A bejutó Mi Hazánkkal biztos megvan a kétharmad, de lehet, hogy anélkül is.

Valószínű a Fidesz-kétharmad, de szoros lesz – mondja Sanyó Ádám adatelemző, a Taktikaiszavazás.hu létrehozója. Szerinte a fénykorában 1,2 millió Jobbik-szavazóból csak négyszázezer maradt. Ez hat-nyolc százalékot jelent a Fidesznek és a Mi Hazánknak, ahová vándoroltak a párt szavazói. Várható volt a Jobbik- szavazók negyven százalékának elvesztése, de a kétharmadé nem, mondja az elemző.

Másban látja Szabó Andrea politikatudós az ellenzék vereségének okát. „A magyar társadalom teljesen átfordult a háború kapcsán.” Ő a politikában ismert landscape, földcsuszamláshatásról beszél. Szerinte azok, akik pár hete még bizonytalanok voltak, hirtelen átfordultak.

A fiatalok, bár ellenzéki szavazók, de alacsony elkötelezettségűek, mondja. Szerinte a társadalmi közép fordult át. Kérdésünkre, hogy nem lehet-e, hogy a költségvetési osztogatás eredménye-e a Fidesz kiugró szereplése, válasza: „Csak nagyon jelentős dolog tud ekkora átfordulást okozni. Itt a társadalmi közép fordult át.”

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG