Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Isszák a csavarós kiflit, és a genderről beszélgetnek” - Pető Andrea történész a nők helyzetéről - Élet a NER-ben 2. rész


Pető Andrea, a CEU Társadalmi nemek tanszékének egyetemi tanára
Pető Andrea, a CEU Társadalmi nemek tanszékének egyetemi tanára

Miért démonizálják az illiberális kormányok a gender fogalmát? Csak a család része, szülőgép” vagy társadalmi egyenlőtlenségek elszenvedője? Milyen a NER nőpolitikája? A Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló sorozatunk második részében Pető Andrea történész-szociológus Kerényi György vendége.

Az illiberális kormányok, így a magyar is, a társadalmi nemek elméletét, a démonizált gender fogalmat is saját hatalmuk megszilárdítására használják azzal, hogy fiktív ellenségképet generálnak belőle – állítja Pető Andrea történész-szociológus. A bécsi CEU Társadalmi nemek tudománya tanszékének egyetemi tanára, a budapesti CEU Demokrácia Intézet kutatója szerint bár a kormány csak a család részeként jeleníti meg a nőt, nem a férfi-női társadalmi szerepekből következő egyenlőtlenségek elszenvedőjét, mégsem csak „szülőgépként” kezeli őket.

A Fidesz családpolitikája támogatja azt is, hogy a nők dolgozzanak és karriert építsenek, bár úgy, hogy ezzel másfajta egyenlőtlenségeket teremt. A Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló sorozatunkban most a nők helyzetét vizsgáljuk meg.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

„Isszák a csavarós kiflit, és a genderről beszélgetnek” - Pető Andrea történész a nők helyzetéről - Élet a NER-ben 2. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:43:18 0:00
Közvetlen elérés

Sorozatunk további epizódjait megtalálja ezen az oldalon, ahol fel is tud iratkozni az új részekre.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG