Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életbe léptek az Oroszország elleni újabb uniós szankciók


Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője Brüsszelbe, 2022. február 27-én.
Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője Brüsszelbe, 2022. február 27-én.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei vasárnap este politikai támogatásukat adták az Oroszország elleni legújabb, immáron harmadik szankciócsomaghoz, amelynek intézkedései hétfőn életbe léptek. Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szerint a miniszterek olyan korlátozó intézkedéseket hagytak jóvá, amelyek bénító hatással lesznek az orosz pénzügyi piacokra.

Az intézkedések közé tartozik:

  • a jelentősebb orosz bankok kizárása a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerből,
  • az orosz központi banktartalékok mintegy felének befagyasztása,
  • a szankciós listára orosz oligarchák, valamint "a putyini rendszer" támogatásában kulcsszerepet játszó politikai szereplők is felkerülnek,
  • EU blokkolja az Kreml közeli orosz médiát, betiltja az unió területén a Russia Today televíziócsatorna és a Szputynik médiaszolgáltató dezinformációs kampányát, amely Brüsszel szerint teljes körű háborús propagandát terjeszt,
  • kitiltják az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet,
  • több szankció is érinti majd "kollaboráns" fehérorosz vezetést.

Borell bejelentette, hogy az EU 450 millió eurót különít el fegyvervásárlásra, valamint 50 millió eurót üzemanyagra és védőfelszerelésekre. Az Ukrajnába történő fegyverszállításról is megegyeztek, a logisztikai csomópontot Lengyelország biztosítja. Az EU harci repülőgépeket is biztosít a védekezéshez.

Félő, hogy nem állnak meg Ukrajnánál

Borrell azt is kijelentette, hogy az EU támogatni fogja Ukrajnát annak ellenére is, hogy Putyin elnök a nukleáris fegyverek használatára tett célzásokat.

A főképviselő azt mondta, az EU tart attól, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, az orosz befolyás kiterjedhet a szomszédos országokra, Moldovára és Georgiára, és hatással lehet a Nyugat-Balkánra is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG