Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életfogytiglanra ítélték Kijevben a háborús bűncselekményt beismerő orosz katonát


Vagyim Sisimarin a tárgyalóteremben Kijevben 2022. május 18-án
Vagyim Sisimarin a tárgyalóteremben Kijevben 2022. május 18-án

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a kijevi bíróság hétfőn azt az elfogott orosz katonát, aki előző héten elismerte, hogy agyonlőtt egy 62 éves civilt az északkelet-ukrajnai Szumi térségében.

Vagyim Sisimarin őrmester az első orosz katona, akit bíróság elé állítottak ukrajnai háborús bűncselekmények ügyében.

A 21 éves férfi bocsánatot kért a tettéért, és úgy fogalmazott, hogy parancsra cselekedett, felettese ugyanis azt mondta, hogy az éppen valakivel telefonon beszélő, tőlük nem messze elkerékpározó férfi elárulhatja helyzetüket az ukrán hadseregnek.

Az ügyészség ennek ellenére életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte, és hangsúlyozta, hogy a vádlott pontosan tisztában volt azzal, hogy mit tesz. A gyilkosság néhány nappal az ukrajnai invázió február 24-i megindítása után történt.

„Elismerem bűnösségemet. Arra kérem, hogy bocsásson meg” – mondta az előző csütörtöki tárgyaláson a szibériai irkutszki területről származó orosz férfi az özvegynek, Katyerina Salipovának.

Utóbbi kijelentette, hogy nem tiltakozna, ha fogolycsere keretében volt férje gyilkosát kiadnák Oroszországnak, hogy „visszakaphassuk fiainkat”, Mariupol fogságba esett védőit.

„Nem kellett volna lelőnie”: megszólalt a háborús bűncselekményét bevalló orosz katona áldozatának özvegye
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

Háborús bűncselekmények

A per hatalmas szimbolikus jelentőséggel bír Ukrajna számára. Az ukrán hatóságok civilek lemészárlásával vádolják Oroszországot, és közölték, hogy több mint tízezer lehetséges háborús bűncselekményt azonosítottak. Moszkva ezt tagadja, azt állítván, hogy az orosz csapatok besározása érdekében Kijev rendezte meg a gyilkosságokat.

Irina Venediktova ukrán főügyész áprilisban az orosz 64. gépesített lövészdandár tíz tagját azonosította be, akik szerinte civilek elleni kegyetlenkedéseket és más háborús bűncselekményeket követtek el. Azt is hozzátette, hogy a hatóságok folytatják a bizonyítékok gyűjtését és a többi tettes beazonosítását.

Kiemelte: annak feltárása is folyik, hogy a megnevezett tíz orosz katona is részt vett-e a bucsai tömeggyilkosságban.

Az orosz haderő Kijev környéki kivonulását követően számos tömegsírt fedeztek fel a helyiek, rengeteg bizonyíték gyűlt össze civilek megkínzásáról és meggyilkolásáról.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa múlt héten nagy többséggel megszavazott egy határozatot, amelyben egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték az ukrajnai orosz jogsértések feltárására.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG