Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Elfogadhatatlan dolgok történtek velem” – pert indít volt iskolája ellen Pankotai Lili


Pankotai Lili
Pankotai Lili

A diáklány a tavaly október 23-i tüntetésen mondott beszédével vált ismertté. Akkor még a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium tanulója volt, de onnan eljött, mert azt mondja, hogy pszichológiai hadviselést folytattak ellene, megalázták a felszólalása után. Ezért pert indít volt iskolája ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezettel közösen.

A diáklány, aki a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) folytatja tanulmányait, azt mondta a Telexnek, hogy számára a per nem személyes háború, de elfogadhatatlan dolgok történtek vele volt iskolájában. Úgy érzi, hogy pszichológiai hadviselést folytattak ellene, ellehetetlenítették, ahelyett, hogy inkább végiggondolták volna, jó-e, amit csinálnak, és a diákok érdekeit helyezik-e előtérbe. Megítélése szerint az ő eltávolítása az iskolából egyfajta fájdalomcsillapító az ellen, hogy szembenézzenek a valósággal.

Zeller Judit, a TASZ jogásza elmondta, hogy az iskola ellen indítanak pert a diák személyiségi jogainak megsértése miatt, úgy, hogy az eljárásba esetleg a fenntartót is be lehessen vonni. Mint fogalmazott, próbálnak rámutatni arra is, hogy egy iskola nagyon sokszor egy fenntartótól függ.

Zeller Judit elmondta, hogy most írják a keresetet, próbálnak úgy időzíteni, hogy ne kavarjanak be az érettségi időszakába, ha Lili diáktársainak tanúskodniuk kellene. A jogász szerint hónapokig tarthat majd a per, amely precedens lehet a többi intézménynek is. Mint mondta, valamit kezdenie kell az iskolának azzal, hogy egy diák aktív, van politikai véleménye, erre nem reagálhat úgy, hogy retorziókat alkalmaz vele szemben. A véleményszabadság, a politikai vélemény kifejtése is alapjog, és azt nem korlátozhatja egy iskola.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG