Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogadta a Parlament az Alaptörvény újabb módosítását


Parlament, 2022. május 02.
Parlament, 2022. május 02.

Az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény immár tizedik, háborús veszélyhelyzetről szóló módosítását.

A keddi ülésen 136:36 arányban, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett, kétharmados támogatást igénylő módosítási javaslatot.

Az ukrajnai háborúra tekintettel emellett már idén november 1-jén hatályba léptetik a különleges jogrend új szabályait, amelyek alapján annak csak három esete lesz: a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet.

A friss módosítás értelmében pedig a kormány veszélyhelyzetet hirdethet egy szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

Az indoklásban hangsúlyozták, hogy különleges jogrend kihirdetésére csakis akkor van lehetőség, ha a szomszédos államban bekövetkezett eseményeknek ténylegesen súlyos hatása van Magyarországon vagy annak reális a veszélye.

Az emiatt kihirdetett veszélyhelyzetben a kormány a biztonság és a stabilitás garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, eltérhet a törvényi rendelkezésektől, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

A kormány ezt a jogkörét a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan a háborús helyzet magyarországi következményeinek megelőzése, kezelése, felszámolása céljából gyakorolhatja – írták.

Ezzel összefüggésben az Országgyűlés a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló javaslatot is elfogadta.

A HVG korábbi összefoglalójában azt írta: a módosításnak valós, objektív indoka nincs, viszont politikai célja az lehet, amit a kormány az időközben kifulladó járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva eddig is maximálisan kihasznált: a rendeleti kormányzás fenntartása.

Az Országgyűlés 2011. április 18-án fogadta el az új Alaptörvényt, amely 2012. január 1-jén lépett életbe. Bár Orbán Viktor ekkor gránitszilárdságúnak nevezte az új alkotmányt, a mostani volt már a tizedik módosítás. A legutóbbit 2020 decemberében szavazta meg a parlament, ekkor került be az a sokat idézett kitétel, miszerint „az anya nő, az apa férfi”.

Készült a HVG és az MTI tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG