Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogadta az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást


Ulf Kristersson (b) svéd miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2024. február 23-án
Ulf Kristersson (b) svéd miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten 2024. február 23-án

188 igen szavazattal, hat nem ellenében megszavazta a parlament Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A skandináv ország belépéséhez már csak a magyar Országgyűlés jóváhagyása hiányzott. A döntéshez több mint másfél évre volt szükség.

2022. július 14-e óta vár arra a NATO és Svédország, hogy Magyarország is jóváhagyja a katonai szövetség bővítését. Svédország és Finnország 2022 májusában adta be csatlakozási kérelmét, kevesebb mint két hónappal azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

A többi NATO-tagállam rövid időn belül jóváhagyta a csatlakozási kérelmeket. A magyar parlament a kormány többszöri ígérete ellenére mostanáig nem tette meg.

A kormány szerint azért kellett másfél évig várni, mert a Fidesz frakciója nem volt egységes a kérdésben, sérelmezték, hogy svéd politikusok és az ottani közmédia kritizálta a magyar jogállamiság helyzetét.

Törökország január végén jóváhagyta a svéd NATO-csatlakozást, így Magyarország volt az utolsó akadálya a védelmi szövetség bővítésének.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG