Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen Ukrajnával kapcsolatos háborús bűnök miatt


Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök

A Nemzetközi Büntetőbíróság pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekmények miatt, mert a gyanú szerint részt vett ukrajnai gyermekrablásokban.

A hágai bíróság közleményében azt írta, hogy Putyin „a vádak szerint felelős a lakosság (gyermekek) jogellenes deportálásának háborús bűntettéért és a lakosság (gyermekek) jogellenes áthelyezéséért Ukrajna megszállt területeiről az Orosz Föderációba”.

A testület pénteken elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az Oroszországi Föderáció elnöki hivatalának gyermekjogi biztosa ellen is hasonló vádak alapján.

A bíróság elnöke, Piotr Hofmański egy videónyilatkozatban azt mondta, hogy bár a Nemzetközi Büntetőbíróság bírái kiadták az elfogatóparancsokat, a végrehajtásuk a nemzetközi közösségen múlik. A bíróságnak nincs saját rendőri ereje, hogy végrehajtsa a végzéseket.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság teszi a bíróságok dolgát. A bírák elfogatóparancsokat adtak ki. A végrehajtás a nemzetközi együttműködésen múlik” – olvasható a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Kapitány-Fövény Máté pszichológus: Ha nem lett volna a Covid, másképp reagálunk az ukrán háborúra

Egy esetleges, orosz állampolgárok elleni eljárás a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt még messze van, mivel Moszkva nem ismeri el a bíróság joghatóságát – ezt az álláspontot a hét elején a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is megerősítette –, és nem adja ki állampolgárait.

Ukrajna szintén nem tagja a bíróságnak, de elismerte a büntetőbíróság joghatóságát a területén. Karim Khan, a bíróság ügyésze négy alkalommal látogatott el az országba, amióta egy évvel ezelőtt elindult a vizsgálat.

A bíróság közölte, hogy a tárgyalást előkészítő kamara megállapította, hogy „alapos okkal feltételezhető, hogy az egyes gyanúsítottak felelősséggel tartoznak a lakosság jogellenes deportálásának háborús bűntettéért, valamint a lakosság jogellenes áthelyezéséért Ukrajna megszállt területeiről az Orosz Föderációba, amelyeket ukrán gyermekek sérelmére követtek el”.

A bírósági közlemény szerint „megalapozottan feltételezhető, hogy Putyint egyéni büntetőjogi felelősség terheli” a gyermekrablásokért, „mivel a cselekményeket közvetlenül, másokkal közösen és/vagy másokon keresztül követte el, nem gyakorolta megfelelően az ellenőrzést a cselekményeket elkövető polgári és katonai beosztottak felett”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG