Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfoglalta a zsidó ortodox hitközség Kazinczy utcai központját a vitatott módon megválasztott, EMIH-hez köthető új vezetés


Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség zsinagógája a budapesti Kazinczy utcában
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség zsinagógája a budapesti Kazinczy utcában

Valaki betörés gyanúja miatt rendőrt hívott a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) Kazinczy utcai központjához, amelyet a vitatott módon leváltott előző vezetés lakatolt le - írja a 24.hu. A rendőrök kinyitották az épületet, majd jegyzőkönyvet vettek fel, este azonban az új, EMIH-hez köthető vezetés átvette az épülettömböt a lap információi szerint.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a MAOIH vezetése csütörtökön tett lakatot a Kazinczy utcai központjára, azt követően, hogy a magyar kormány illetékese egy vallási bíróság döntése ellenére a hitközség vitatott módon megválasztott, a kormánnyal jó viszont ápoló EMIH-hez köthető új vezetésnek adott igazat, őket ismerte el legitimnek.

Keszler Gábort egy februárban megtartott online közgyűlésen választottak meg új elnöknek, de ennek a közgyűlésnek a jogszerűségét vitatja az előző vezetés és egy izraeli vallási bíróság nekik adott igazat – írja a lap.

Deutsch Róbert, a MAOIH leváltott elnöke a lap szerint azt mondta, a rendőrök betörés gyanúja miatt kinyittatták a főkaput, amit Keszlerék kihasználtak, és behatoltak az épületbe.

Ehhez kapcsolódóan: „Megrázó és példátlan” – a Köves Slomónak kedvező döntés miatt lelakatolták a zsinagógát

Jegyzőkönyvbe vették, hogy Deutsch Róbert és a MAOIH régi vezetése addig nem hajlandó átadni az ingatlanokat, amíg a független bírósági döntés nem születik a leváltásukról. A jegyzőkönyv aláírása után mindenki elhagyta az épületet, és újra lezárták a főkaput. A rivális csapat azonban éjszaka visszament, és elfoglalta a teljes épülettömböt, a régi vezetést pedig péntek reggel már nem engedték be a hitközségi irodákba - írja a lap.

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, a MAOIH tulajdonában van egyebek mellett a Kazinczy utcai zsinagóga és a körülötte lévő épületkomplexum, a Wesselényi utcai iskola, több kisebb fővárosi zsinagóga és imaház, valamint egy nagyon értékes ingatlanon lévő idősotthon a XII. kerületben.

Bejegyzett egyházként a MAOIH-nak is jár állami támogatás, valamint örökjáradék. Ezen túl a magyar ortodoxia presztízse is jól jönne Köveséknek forrásaink szerint, hiszen a Magyarországon hagyományokkal nem rendelkező EMIH csak 2004-ben jött létre, a MAOIH viszont több mint 150 éves múlttal rendelkezik. Ráadásul a kormánynak is hasznára válna, ha létrejönne az egyesülés – ami az ortodoxok szerint inkább bekebelezést jelent.

XS
SM
MD
LG