Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Majdnem teljesen elhagyják az EU-t a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok


Az OSF egykori budapesti székháza Magyarországról való kivonulásuk bejelentése idején, 2018-ban
Az OSF egykori budapesti székháza Magyarországról való kivonulásuk bejelentése idején, 2018-ban

Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amelyekkel az OSF is foglalkozik, a világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük. Az Open Society Foundations szinte teljesen kivonul az Európai Unióból – tudta meg a Szabad Európa.

Levelet kapott múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) támogatásából.

Az alapítvány három munkatársa küldte szét az e-maileket, amelyekben az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítik a magyar partnerszervezeteket: a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, a világ más részeire helyezi át forrásait.

A levél eljutott a Szabad Európához. Szerkesztőségünknek több magyar civil szervezet is megerősítette, hogy megkapták.

Rendkívül korlátozott erőforrások jutnak Európára

A magyar szervezeteknek küldött levélben idézik az igazgatótanács döntéséről szóló tájékoztatót is. E szerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött” annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének nagy része megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el. Mostantól „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak koncentrálni.

A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, ahol az OSF is aktív. Azt írják, a jövőben Európára csak „a nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani.

Ezzel egy időben átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, már 2024-ben.

Nagy a bizonytalanság

Úgy tudjuk, a levél tartalmán túl egyéb információkat egyelőre nem osztottak meg a magyar partnerekkel.

A birtokunkban lévő levél alapján még az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről vagy arról, hogy mi fog történni az olyan uniós országokban, ahol nem igaz, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok vagy a sokszínűség témáira. Mivel az OSF szervezeti átalakítását jövőre tervezik, már 2024-től megszűnhetnek európai programjaik is.

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket az OSF-nek, illetve a levél aláíróinak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Az OSF 2018-ban költözött el Budapestről, és tette át székhelyét Berlinbe.

Cikkünk megjelenése után megérkezett az OSF válasza emailünkre.

Ebben azt írják, hogy az OSF Európai Unióban végzet tevékenységének megváltozása a szervezet átalakításának következménye. Az OSF szóvívője szerint továbbra is támogatni fognak európai civil szervezeteket, többek között azokét amik az EU külpolitikával vagy a roma közöségekkel támogatnak. Az emberi jogokért, demokráciáért küzdő civileket első sorban Ukrajnában, Moldovában, Krigizisztánban és a Nyugat-Balkánon fogják támogatni Európán belül.

Az, hogy pontosan milyen, Európát is érintő programjai lesznek a szervezetnek, a következő hónapokban dől majd el.

Az OSF válasza arra is kitér, hogy a szervezeti átalakítás legalább 40 százalékos leépítéssel jár majd a szervezetnél, mindenhol a helyi szabályokat betartva.

Egyéb kérdéseinkre – például hogy a CEU-t hogyan érinti a döntés, vagy hogy mi lesz azokkal az országokkal, ahol a kormányok nem támogatják az emberi jogokat és a sokszínűséget – nem kaptunk választ.
  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG