Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elismerte a tankerület, hogy a túlórák ügyében indult perek miatt rúgták ki a Vasvári igazgatóját


2019-ben Németh László-díjjal tüntette ki az önkormányzat, 2022-ben Székesfehérvár Oktatásáért díjat kapott a polgármestertől
2019-ben Németh László-díjjal tüntette ki az önkormányzat, 2022-ben Székesfehérvár Oktatásáért díjat kapott a polgármestertől

A Székesfehérvári Tankerületi Központ elismerte, hogy elsősorban a kifizetetlen túlórák ügyében az iskola tanárai által indított perek miatt nem támogatták Horváth József igazgató pályázatát. A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium jelenlegi és volt diákjai, valamint a város fideszes polgármestere és országgyűlési képviselője is kifogásolta a döntést.

Egy pályázó nyújtott be pályázatot a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium igazgatói posztjára, az eljárás jogszerű, érvényes, de eredménytelen volt – közölte a Szabad Európával Török Szabolcs tankerületi igazgató.

A jelenlegi igazgató munkájával szemben több szakmai kifogás is felmerült, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését – írta.

„Ezek közül a legsúlyosabb, hogy az iskolából huszonegy pedagógus indított pert a tankerülettel szemben olyan többletfeladatok kifizetése érdekében, melyekről egyetlen hivatalos feljegyzés sem készült az iskolában, a követelésekkel a tankerület először a keresetlevélben találkozott” – fogalmazott levelében.

A tankerületi központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben – közölte a tankerületi igazgató.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a volt és jelenlegi diákok, valamint a fideszes polgármester és a szintén fideszes térségi országgyűlési képviselő is értetlenül áll a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium nagy elismertségnek örvendő igazgatója, Horváth József pályázatának elutasítása előtt.

Államtitkári döntés alapján nem nyert támogatást a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium igazgatója, Horváth József igazgatói pályázata. Az elutasítás indoklás nélkül történt, miközben más pályázó nem volt – mondta a Szabad Európának a döntés miatt petíciót indító egyik volt diák, Horváth Bence, aki csak névrokona az igazgatónak.

A petíciót néhány óra alatt, szerda estétől csütörtök délelőttig 3500-an írták alá.

Korábbi cikkünk a témában: Felhördült Fehérvár: kirúgták a közkedvelt gimnáziumi igazgatót

„Erre a döntésre – a jogszabályok alapján – sajnos nem lehetett ráhatása vagy akár rálátása önkormányzatunknak. Mindenképp sajnáljuk és személyesen is sajnálom a döntést, hiszen az elmúlt években jó munkakapcsolatot és együttműködést tudtunk kialakítani igazgató úrral” – írta a Facebookon Cser-Palkovics András, Székesfehérvár 74 százalékkal újraválasztott fideszes polgármestere, majd megköszönte az igazgató munkáját.

Számos kommentelő szerint azonban kevés a sajnálkozás. A polgármesternek nem megköszönnie kellene az igazgató munkáját, hanem minden követ megmozgatnia a maradása érdekében.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Vargha Tamás is a Facebookon reagált. Posztjából kiderül, hogy néhány évtizeddel korábban együtt tanítottak a gimnáziumban Horváth Józseffel, egyik volt osztályuk tablóképét is megosztotta, amelyen mindketten szerepelnek.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke úgy tudja: hivatalosan azért utasították el az igazgató pályázatát, mert „szakmailag nem tartották megfelelőnek”.

A PSZ alelnöke a Népszavának azt mondta: ezt mondvacsinált indoknak tartja, úgy véli, kicsinyes bosszú állhat a háttérben, amelynek két oka is lehet. Az egyik, hogy a modellváltó Óbudai Egyetem (amelynek kuratóriumi elnöke Cser-Palkovics András) át akarta venni a gimnáziumot, de az iskola közössége ellenállt a fenntartóváltásnak. A másik, hogy több vasváris tanár – köztük az igazgató felesége – pert indított a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellen a négy napon belül elrendelt helyettesítések, túlórák és az iskolán kívüli, nemegyszer hétvégi munkavégzésért járó díjak elmaradása miatt – írja a lap.

Az iskola ügyeire rálátó forrás azt mondta a Szabad Európának, hogy a szakszervezet nem pontosan ismeri a fenntartóváltással kapcsolatos kérdést, mert a tantestület nem állt ellen a váltásnak, de tárgyalásokat kezdtek annak érdekében, hogy jobb feltételek mellett menjen végbe a folyamat, amely információi szerint még nem zárult le.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG