Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elismerte bűnösségét, elítélték a volt fideszes polgármestert


T. Mészáros András
T. Mészáros András

T. Mészáros Andrásnak és az érdi közműcég volt vezetőjének is pénzbüntetést kell fizetnie, mert balesetveszélyes állapotban nyitottak meg egy játszóteret a 2019-es helyhatósági választás kampányidőszakában.

Bevallottan nem volt még kész az a játszótér, amelyet 2019. szeptember 28-án nyitottak meg a nagyközönség előtt Érden, két héttel a helyhatósági választások előtt. Az Érd Televízió akkori tudósításában Kovács Péter Barna, a beruházásért felelős önkormányzati cég vezetője el is mondta, hogy még egy hónap van hátra hivatalosan a munkálatok határidejéből, de szerették volna megmutatni a nagyközönségnek, ami eddig elkészült. A megnyitón részt vett a város akkori polgármestere, a Fidesz színeiben politizáló T. Mészáros András is.

Szerda reggel mindketten vádlottként jelentek meg az Érdi Járásbíróságon, az ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást ellenük. A kampányidőszakban megnyitott játszótér ugyanis még balesetveszélyes állapotban volt: több fedetlen munkagödör, a földből kilógó betonvasak, vezetékek fogadták az érdeklődőket. Egy kisgyerek bele is lépett egy 25 centiméter mély gödörbe, és nyolc napon belül gyógyuló lábsérülést szenvedett, egy másik szintén gödörbe lépett, de őt a mellette álló édesanyja el tudta kapni, így nem esett el.

„Az alapvető biztonsági követelményeket nem ellenőrizték”

Bár a két eset nem volt nagyon súlyos, a Jobbik akkori országgyűlési képviselője, Bencsik János feljelentést tett, az ügyészség pedig megindította a nyomozást. (Bencsik János már nem parlamenti képviselő, és a Jobbikból is kilépett, montreali konzullá nevezték ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, de egyelőre nem tisztázott okok miatt még nem foglalhatta el állomáshelyét.)

A Pest Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás során bebizonyosodott, hogy „a vádlottak annak ellenére, hogy tudtak a játszótér készültségi fokáról, a vonatkozó eljárási szabályok betartásának elmulasztásával a területet a rendezvény céljára úgy nyitották meg a látogatók előtt, hogy az alapvető biztonsági követelményeket nem ellenőrizték, az esetleges balesetek elkerülhetősége érdekében a szükséges védelmi intézkedések megtétele iránt nem intézkedtek, ezáltal a ténylegesen még építés alatt álló játszótéren a rendezvényre látogatók testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki”.

Ehhez kapcsolódóan: Pécsett és Érden is nemet mondott az államnak az önkormányzat.

Bár korábban T. Mészáros András és Kovács Péter Barna is tagadta bűnösségét, a keddi előkészítő tárgyaláson már mindketten beismerték, és lemondtak tárgyalási jogukról, elfogadva a bíróság által előzetesen javasolt ítéletet. Ez a jelenleg is közgyűlési képviselő, volt polgármester esetében kétmillió, a cégvezetőt illetően pedig 1,4 millió forint pénzbüntetésről szól. A tárgyalást vezető bírónő végül mindkét esetben csökkentette a büntetési tételt.

Politikai okokból?

Ennek értelmében a havi hatszázezer forintos nyugdíjat és háromszázezer forintos képviselői tiszteletdíjat kapó T. Mészáros Andrásnak másfél millió forintot kell kifizetnie, míg az elmondása szerint szintén hatszázezer forintos nyugdíjjal bíró Kovács Péter Barna tényleges büntetése 840 ezer forint lett. A két vádlottnak kell kifizetnie ezenfelül az eljárás során keletkezett, 362 ezer forintos bűnügyi költséget is.

Bár a két vádlott lehetőséget kapott arra, hogy tízhavi részletben fizesse be a pénzt, T. Mészáros András jelezte a bírónőnek, hogy egyben kívánja kifizetni a teljes összeget, hogy „minél hamarabb lezáruljon az ügy”. Jogi képviselője, Bánáti György azt mondta: az egész büntetőeljárás „tipikusan az ágyúval lőni verébre esete”, hiszen akár egy polgári peres eljárásban is megoldható lett volna a sértettek számára az igazságszolgáltatás. Az ügyvéd szerint nem lehet kizárni, hogy politikai okai is vannak annak, hogy az egészből büntetőügy lett. (A gyerekek szülei, törvényes képviselői nem jöttek el.) A tárgyalás után T. Mészáros András nem akart nyilatkozni lapunknak.

A 2019-es választásokon egyébként alulmaradt a polgármester a közös ellenzéki jelöltként induló Csőzik Lászlóval szemben. Információink szerint a Fidesz jövőre már nem is akarja újraindítani a várost 2006–2019 között vezető T. Mészáros Andrást, akit nemrég a helyi pártszervezet éléről is eltávolítottak. Helyette Gasparik Gábor, a Fidelitas korábbi vezetője lett a városi elnök. A Fideszhez köthető Kód közvélemény-kutató nemrég több lehetséges polgármesterjelöltről is megkérdezte az érdieket, Gasparik Gábor szerepelt a listán, T. Mészáros András viszont nem.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG