Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elítélték a tüntető lányt, aki az alkotmányt olvasta fel a rendőröknek


Olga Misik az alkotmányt olvasta fel a rohamrendőröknek 2019. július 27-én
Olga Misik az alkotmányt olvasta fel a rohamrendőröknek 2019. július 27-én

Elítélték azt az orosz fiatal lányt, aki az alkotmányt olvasta fel a rohamrendőröknek 2019-ben. A 19 éves Olga Misiket két év lakhelyelhagyási tilalommal büntették.

A büntetést nem az alkotmány korábbi nyilvános felolvasása miatt kapta a 19 éves Olga Misik, hanem azért, mert festéket öntött az orosz főügyészség épülete melletti őrbódéra, így tiltakozva ellenzéki aktivisták bebörtönzése ellen.

Olga 17 évesen vált ismertté, amikor egy demonstráción az orosz alkotmányból olvasott fel részleteket a sorfalat álló rohamrendőröknek. A tiltakozó megmozdulást azután tartották, hogy kizárták a helyi választásokból az ellenzéki jelölteket.

A felolvasásról készült videó felkerült a közösségi oldalakra, rengetegen megnézték, és a lány híres lett Oroszországban. Egyebek közt ezeket idézte az alkotmányból:

Oroszország állampolgárainak joga van békésen gyülekezni fegyverek nélkül, joguk van gyűléseket, találkozókat, demonstrációkat és felvonulásokat tartani.”

„​Senkit nem lehet kényszeríteni sem arra, hogy kifejezze, sem arra, hogy visszavonja véleményét vagy meggyőződését.”

Később két másik aktivistával, Igor Basarimovval és Iván Vorobjovszkijjal együtt őrizetbe vették, mert részt vett egy nem engedélyezett tüntetésen. A két férfit szintén vandalizmusért ítélték 21 hónap lakhelyelhagyási tilalomra az említett bódé összefestése miatt.

A lakhelyelhagyási tilalom az eljárás alatt a terhelt mozgási szabadságát és a lakóhely szabad megválasztásának jogát korlátozza.

Misiknek naponta este 10 és reggel 6 között kell otthon lennie, míg Basarimovra és Vorobjovszkijra este 11 és reggel 5 között vonatkozik a tilalom. A három elitélt a büntetés alatt lakóhelyét nem változtathatja meg.

Olga Misik április 29-i tárgyalásán szenvedélyes beszédet mondott:

„​Oroszország arra tanít minket, hogy állandóan féljünk. Ez egy olyan ország, amely naponta próbál megölni. És ha nem vagy a rendszer része, akkor mintha nem is élnél.

Ezt a beszédét is sokan osztották meg a közösségi médiában. Az emberek csodálták a bátorságát, ahogy harcol az alapvető alkotmányos jogokért.

Az utolsó szó jogán elmondott beszédében szintén további ellenállásra buzdított:

„​Nem ígérhetem, hogy holnap, vagy holnapután, vagy akár 10 év múlva győzni fogunk. De egy nap győzni fogunk, mert a szeretet és a fiatalság mindig nyer"

– mondta.

Börtön várhat az orosz lányra, aki felolvasott a rohamrendőröknek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

XS
SM
MD
LG