Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Elkergetik a kivitelezőt, bejön helyette valaki, ő leszámlázza azt a munkát, amit te már elvégeztél” – elszámolási vita nagyban


A megrendelő szerint 71 százalékban van kész a vár, a kivitelező szerint 91 százalékban. A húszszázaléknyi differencia fontos a történetben
A megrendelő szerint 71 százalékban van kész a vár, a kivitelező szerint 91 százalékban. A húszszázaléknyi differencia fontos a történetben

Befuccsolt a kisvárdai vár felújítása, amire az unió 2,2 milliárdot adott. A megrendelő januárban bontotta fel a szerződést a kivitelezővel, többek között arra hivatkozva, hogy folyamatosan tologatta a határidőket, egészen addig, amíg ki nem futottak az időből. A várat felújító Korintosz Kft. ügyvezetője viszont azt mondta a Szabad Európának: a megrendelő Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. időhúzása miatt esett kútba a befejezés. Vozák László, a kivitelező cég ügyvezetője szerint ráadásul Kisvárda meghatározó alakjai már évekkel ezelőtt azt mondták neki: jobb lenne, ha levonulna a területről, és átadná más vállalkozónak a vár felújítását. Nem tette. Most úgy számolja: legalább félmilliárddal tartozik neki Kisvárda önkormányzati cége. A hányattatott sorsú vár felújítására 2,2 milliárdot adott az unió, de az ingyenpénz ellenére sem sikerült befejezni, pedig már tavaly át kellett volna adni. Elszámolási vita nagyban a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramon belül.

„Puszira megcsináltuk nekik a színpadot. Arra egy fillért nem kaptunk. A tetőtérben a vendégszobákat.”

Vozák László fut a pénze után. Úgy számolja: legalább 581 millió forinttal tartozik neki Kisvárda egyik önkormányzati cége, az, amelyik uniós pénzből megrendelte a vár felújítását, de utoljára másfél éve fizetett. A hányattatott sorsú vár felújítására 2,2 milliárdot adott az unió, de az ingyenpénz ellenére sem sikerült befejezni, pedig már tavaly át kellett volna adni.

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban 18 kastélyt és 12 várat újítanak fel. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálja a programot. Céljuk a műemléki védelem alatt álló épületek fenntartható hasznosítása, valamint közreműködés a fejlesztésükben, felújításukban. A program honlapja szerint a kastélyok felújítása sokkal jobban halad, mint a váraké. A program január 1-jétől a Miniszterelnökségtől átkerült a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM).


Vozák László annak a Korintosz Kft.-nek az ügyvezetője, amelyik 2019-ben közbeszerzésen megnyerte az 550 éves vár felújítására kiírt pályázatot. A cég több mint harminc éve műemlékeket újít fel. Jó hírük van a szakmában, Kisvárdán sem ismeretlenek. Nagy elánnal vágtak bele ebbe a melóba is.

„Igazából azért állt meg az építkezés folyamata, mert idestova több mint másfél éve nem fizet a megrendelő egy vasat sem”

– magyarázta a kivitelező, aki csak a Szabad Európa stábját engedte be a várba.

Felsliccelve

2021 februárjától csaknem száz ember dolgozott azon, hogy a tervek szerint az uniós milliárdokból gatyába rázzák és rekonstruálják a komplett várat. A tényleges munka már 2023 novemberében leállt, mert a megrendelő, a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. nem fizetett a cégnek, de már korábban is akadtak problémák.

„Kilencven centi széles az ablak, de az volt az építészeti koncepció, hogy ezek inkább sliccek legyenek. Tehát beépítettük a kilencvencentis ablakokat, majd később jött egy tervmódosítás, és azt kérték tőlünk, hogy a háromnegyedét falazzuk be. Ez tervmódosítás volt. A kivitelezőnek azt kell végrehajtania, amit a tervmódosításból megkapott. Úgyhogy megcsináltuk ezt is”

– magyarázta a vállalkozó, aki szerint az ablak befalazása volt legkisebb gondja.

Szerinte sokszor azt, ami a tervezőasztalon, papíron jól nézett ki vagy reálisnak tűnt, gyakran keresztülhúzta a kivitelezéskor a rideg valóság, amit nekik kellett a gyakorlatban orvosolniuk. Nagyjából százszor. Bácskay-Szarvas Mónika építésvezetőként mindennap koordinálta a munkát és kezelte a felmerülő problémákat. Azt mondja: még a várfalak sem ott voltak, ahol a tervezők szerint lenniük kellett volna, ez pedig sok-sok hónappal lassította le a munkát.

„A régészeti feltárások során úgy találtuk meg a falszakaszokat, ahová az új épület szárnyait tervezték. Ez azt jelentette, hogy komplett áttervezés kellett már a statika és a műemléki részek miatt. Nem lehetett rárakni ezekre a falakra a következő, már új falakat. Ez volt az első, ahol probléma volt, és áttervezés indult”

– emlékezett vissza Bácskay-Szarvas Mónika, a Korintosz Kft. építésvezetője.

A Korintosz Kft. ügyvezetője szerint legalább 581 millióval tartozik neki Kisvárda egyik önkormányzati cége
A Korintosz Kft. ügyvezetője szerint legalább 581 millióval tartozik neki Kisvárda egyik önkormányzati cége

A hajdani földvár sáncai papíron hetvencentisek voltak, amit már az építkezés ideje alatt 230 centivel magasabbra kellett korrigálni – mondja a cég vezetője, akinek mindez kétszázmilliós pluszköltséget jelentett.

„Ez egy védmű, aminek leadtuk a költségvetését gyönge kétszázmilliós nagyságrendben. Ez hetvencentis volt az eredeti terveken, jelenleg három méter magas, és látod, hogy egy négyhektáros területen vagyunk. Ez elkészült, ami az árajánlatok közül valahogy eltűnt. Mire a 2. számú szerződésmódosítás konkrétan bekerült a hatóságokhoz, ez a tétel nem volt benne. Nem tudjuk, hogy ki húzta ki, nem is értesítettek bennünket, senki nem szólt semmit.”

A műszaki változások miatt ugyanis a vállalkozó már 2021. december közepén módosítani akarta a határidőket. A munkát folytatták, az anyagokat a vállalkozó a saját pénzéből beépítette a várba. Azonban a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. csak kilenc hónappal később, 2022 szeptemberében nyújtotta be a kérelmeket a módosításra az Irányító Hatósághoz. Vozák László azt monda a Szabad Európának: a pótmunkákat megrendelték tőle, megcsinálták, csak éppen nem fizették ki, mert azokat a 2. számú szerződésmódosítás tartalmazta, amelyet végül nem kötöttek meg. Az ügyvezető szerint a megrendelő magatartása miatt.

„Egy büdös fillért nem láttunk belőle. De hogy szebb legyen, az olyan tételek is, amik hivatalosan változtak, tehát más műszaki tartalom lett, azok is ebben szerepelnek, tehát abból se láttunk egy fillért se”

mesélte a zsebbe nyúlós történet részleteit Vozák László.

Tervek az asztalon. Legalább százszor kellett módosítani építkezés közben
Tervek az asztalon. Legalább százszor kellett módosítani építkezés közben

Lángoló szerelmi bánat

Mindezek tetejébe még 2022 nyarán a rendőrség szerint egy férfi teljesen egyedül egy óra alatt százliternyi gyújtóanyagot hordott be a vár területére, majd felgyújtotta az épületet pincétől padlásig. Azokat a helyiségeket is felgyújtotta a – rendőrség szerint – szerelmi bánatos fiatalember, amelyeket hónapok alatt már restauráltak. Vozák László furcsának találja a gyújtogatás körülményeit. Szerinte az ő felvételeiken máshogy néz ki az elkövető, mint az, akit a rendőrség másnap elfogott.

„Egy ember vállalta magára. Ez azért furcsa, mert a tűzoltósági jelentés szerint száz liter fölötti gyújtófolyadékot hordtak be. Egy óra 12 percig tartott a mutatvány. A vasbeton pilléreket gyújtották meg elsőre, ami egy kis szakmai ismeretet igényel. Magától egy szerelmi bánatos fiatalember ilyet nem tud. Tizenkét helyen gyújtott tüzet egy óra 12 perc alatt. Ez egy négyhektáros terület.”

A gyújtogatás körülbelül hetvenmillió forintos kárt okozott az épületben és a berendezésekben.

Az új szerződésmódosításra sosem került sor. A Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. idén januárban bontott szerződést a kivitelező Korintosz Kft.-vel. Az építésvezető nem gondolta, hogy ez lesz a vége, de azt mondja: voltak furcsa előjelek.

„Igazából a végén már nem is tudtuk, hogy a megrendelő mit szeretne. Szerettük volna befejezni, de egy idő után rájöttünk, hogy nem úgy néz ki, mintha igazán velünk akarná befejezni. Biztos, hogy be szeretné, de hogy milyen formában vagy hogy gondolja, vagy kivel gondolja, az nem derült ki”

mondta Bácskay-Szarvas Mónika.

Vozák László a Szabad Európa cikkéből tudta meg, hogy a megrendelő szerződést bontott a cégével, csak néhány nappal a megjelenése után kapta kézhez a dokumentumokat.

A vállalkozó azt mondja: az utóbbi időkben már nem is volt érvényes szerződésük, szerinte így jogilag nem lehet vele szerződést bontani
A vállalkozó azt mondja: az utóbbi időkben már nem is volt érvényes szerződésük, szerinte így jogilag nem lehet vele szerződést bontani

Azt mondja: már korábban is megpróbálták rábeszélni a projektet felügyelő vezetők, hogy az lenne a legjobb, ha levonulna a területről.

A furcsa véletlenek összjátéka

A kisvárdai önkormányzat többek között arra hivatkozott a januári szerződésbontás kapcsán, hogy a cég csupán 71 százalékban végezte el a munkát, pedig folyamatosan tologatta a határidőket. Ráadásul a megrendelő Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. szerint a cég nem védte kellően az ingatlant, ezért is gyújthatta fel egy szerelmi bánatos fiatalember.

A várat felújító cég a Szabad Európa cikkéből tudta meg, hogy szerződést bontottak vele
A várat felújító cég a Szabad Európa cikkéből tudta meg, hogy szerződést bontottak vele

Vozák László szerint viszont a megrendelő keveri a szezont a fazonnal, hiszen 91 százalékban vannak kész a várral. A 71 százalék valójában a kifizetett munka, a kettő pedig nem ugyanaz. Szerinte ha egy másik cég lép a helyükbe, akkor az új kivitelezőnek könnyű dolga lenne: 29 százaléknyi munkát számláznának ki, de valójában csak kilencszázaléknyi valós munkát kellene megcsinálniuk, így húszszázaléknyi ingyenpénz ütné a helyébe lépő cég markát, ők meg buknának 581 milliót, ami csődbe vinné a vállalkozását.

„Elkergetik a kivitelezőt. Bejön helyette a másik kivitelező, aki valakinek a valakije, nem ismeretlen, valamilyen cég formában, majd utána ő leszámlázza azt a munkát, amit te már elvégeztél. Neked nem ismerték el, te évekig pereskedsz, ő meg már jövő héten, ha birtokban van, felvette azt a pénzösszeget. Ezek ilyen nagyon furcsa dolgok errefelé. Vagy csak mi látjuk nagyon ferdén”

– mondta Vozák László.

A megrendelő és a kivitelező között most jogvita áll fenn. Kisvárda visszaköveteli a várat, de a cég még nem adta vissza, hiszen szerintük több mint félmilliárdnyi munkájuk kifizetetlen. Miután a projekt nem készült el időben, a vár befejezésére nem használhat fel további uniós pénzt a városvezetés. Kerestük a projektet koordináló Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Bravics Endrét, Leleszi Tibort, a város polgármesterét, valamint Seszták Miklós országgyűlési képviselőt is, hogy szerintük miért nem sikerült befejezni a várat, és honnan pótolják majd az elúszott pénzt, de kérdéseinkre egyikük sem válaszolt.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG