Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkezdődött a bérlők kisöprése Rákosrendezőről a mini-Dubaj-beruházás miatt


Rákosrendező pályaudvar és környéke 2023. december 8-án
Rákosrendező pályaudvar és környéke 2023. december 8-án

Hirtelen sürgőssé vált a mini-Dubaj területének kiürítése; nagyon sok bérlő olyan rövid határidőt kapott, ami megoldhatatlan problémát jelent, egyes vállalkozások bedőlhetnek. A területen egy arab befektető irodaházakat, luxuslakásokat és felhőkarcolót építene, előtte pedig a kormány háromszázmilliárd forintért előkészíti a területet.

Február közepén a MÁV Zrt. elkezdte felmondani a mini-Dubaj területén bérleti és egyéb használati jogviszonnyal működő vállalkozások szerződéseit, és felszólította az ingatlanok használóit a terület átadására – írja a hvg360.

A lépésre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kötelezte a MÁV-ot, hogy nyár végére befejeződjön a terület kiürítése, és megindulhasson az ingatlanfejlesztés előkészítése.

Több vállalkozás tarthatatlanul rövid, harminc- és hatvannapos határidőt kapott a kiköltözésre, de vannak, akiknek három vagy hat hónapos határidőt szabtak – akiknek ilyen felmondási határidő szerepelt a szerződésükben.

A lap úgy tudja, hogy eddig a Szőnyi út és a Komáromi út menti bérlők kapták meg a felszólítást, valamint a Tatai úton a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, amelynek fel kell számolnia a helyi raktárát.

„A tulajdonos Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelte a vasúttársaság által kötött, a magyar állam tulajdonában álló, de a MÁV vagyonkezelésében lévő területen valamennyi bérleti, lakásbérleti és egyéb használatot biztosító szerződés haladéktalan megszüntetését. Ennek alapján a MÁV a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását megtette, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására. A bérlők által aláírt bérleti szerződésben rögzített felmondási idő alapján történtek jogszerűen a felmondások” – közölte a MÁV a lap kérdésére.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint 600-650 ezer négyzetmétert építenének be, és 250-350 ezer négyzetméteren épülne közpark. Ez összesen nagyjából akkora, mint a Városliget területe. Az arab befektető – Mohamed Alabbar – Belgrádban a kormány támogatásával már lassan egy évtizede építi az igen ellentmondásos, úgynevezett Belgrade Waterfront városrészt.

XS
SM
MD
LG