Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenőrizték a háziorvosi ügyeleteket, több hiányosságot is feltártak


Képünk illusztráció, egy salgótarjáni rendelőben készült 2017-ben
Képünk illusztráció, egy salgótarjáni rendelőben készült 2017-ben

A bejelentés nélkül érkező ellenőrök számos esetben nem találtak rendelést, volt, ahol rendelőt sem, és csak az alapellátók harmadánál nem találtak hiányosságot. A tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak a Belügyminisztérium.

A Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár által tavaly létrehozott ellenőrzés-felügyeleti szolgálat 2023 február–márciusban Baranya, Tolna, Vas, valamint Győr-Moson-Sopron vármegyében ellenőrzött mintegy 569 háziorvosi és alapellátó fogorvosi szolgálatot. Elsősorban azokat vizsgálták, ahol az orvosi vállalkozásnak egynél több bejelentett telephelye volt – írja a Népszava.

Szintén tavaly márciusban soron kívül további tizenegy háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

A lap az ellenőrzések eredményéről azt írja, hogy első alkalommal az ellenőrök csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságra. Az újabb ellenőrzésnél a rendelők tizenkét százaléka nem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában, hiába volt betegfogadási idő, a rendelők 39 százalékában nem zajlott orvosi ellátás. A rendelők egyharmada telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

Az ellenőrök egyebek között azt kifogásolták, hogy több helyen a teljes nyolcórás munkaidőre bejelentett szakdolgozók csak a rendelési idő négy órájában tartózkodtak a munkahelyükön. A lapnak nyilatkozó háziorvosok szerint ennek az az oka, hogy a szakdolgozók számos feladatot a rendelési idő után vagy előtt végeznek el, látogatják a pácienseket, adminisztrálnak, vagy a gyógyításhoz szükséges eszközöket szerzik be.

A Belügyminisztérium közölte a lappal, hogy a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak, a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét pedig visszavonták.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG