Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenzéki kudarc Budafokon, a Mi Hazánk győzelme Nógrádban, érvénytelen népszavazás Tatán


A tatai Öreg-tó az első tavaszi napsütéses napon 2022. március 14-én
A tatai Öreg-tó az első tavaszi napsütéses napon 2022. március 14-én

Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényen egyéni képviselőt, a Nógrád megyei Cserháthalápon és a Tolna megyei Mőcsényben polgármestert választottak, és volt egy népszavazás is, hogy ne épüljön luxusszálló Tatán, az Öreg-tó partjára, ez utóbbi érvénytelen lett.

Budafok-Tétényen egy kormánypárti és egy összellenzéki támogatottságú jelölt indult. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a Fidesz-KDNP jelöltje, Krieger Krisztina győzött Kapitány Alexandrával szemben, mindössze tíz szavazat a különbség.

A Nógrád megyei Cserháthalápon a Mi Hazák sikerét hozta a polgármesterválasztás. Az NVI adatai szerint Dócsné Sávolyi Henriett több mint 62 százalékkal nyert a független Szorcsik Péterrel szemben.

A Tolna megyei Mőcsényben független jelöltek versengtek a polgármesteri székért. A választók több mint 54 százalékkal Salgó Ivettnek szavaztak bizalmat Sziebl Tamással szemben.

Tatán az Avalon-csoport Öreg-tó mellett tervezett szállodaépítését szerették volna megakadályozni a háromkérdéses népszavazás kezdeményezői, de a referendum érvénytelen lett. A Stop Avalon alapítója a 24.hu portálnak azt mondta, hogy több mint 8300 tatai szavazott, 90 százalékuk a beruházás ellen. Az érvényességhez szükséges 50 százalékhoz 10.281 szavazat kellett volna.

A voksoláson három kérdésben várták a helyiek véleményét: a kezdeményezők szerették volna elérni, hogy

  1. az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit;
  2. megtiltották volna, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék;
  3. a céljuk az volt, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhatna a létesítmény, emellett 80-100 ember alkalmazására nyújtana lehetőséget. A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd csaknem 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.

Ha eredményes lett volna a népszavazás, a képviselő-testület egy évig nem hozhatott volna a referendummal ellentétes döntést. Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere az MTI kérdésére azt mondta, a népszavazáson a tataiak nagy számban vettek részt, de a többség látta, hogy az önkormányzat korábbi határozata már elébe ment a problémának.

A helyi építési szabályzat tavaszi felülvizsgálata során nem változtatott a korábbi status quón, konkrétan erre a telekre vonatkozóan sem, hiszen nem engedélyezte az Avalon-csoportnak a terület nagyobb beépíthetőségét. A polgármester megjegyezte, hogy a beruházó Avalon-csoport 2020 decemberében már az általuk elkészíttetett hatástanulmányhoz kapcsolódó, az önkormányzat által feltett 105 kérdésre sem válaszolt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG