Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közérdekű adatokat kért, elmeorvosi vizsgálatra küldték


Őszinte válaszok helyett elmeorvosi vizsgálatot kapott az a szabolcsi férfi, aki fiktív lakosokra hívta fel a magyi önkormányzat figyelmét. A jegyző és a polgármester nem örültek a férfi kérdéseinek, ezért a jegyző megpróbálta elmebeteggé nyilváníttatni a jogi egyetemre járó férfit.

Az elmúlt hetekben a Szabad Európa riportsorozatban foglalkozott a község fantomházainak szavazóival, illetve azzal, hogy a csak papíron létező - a faluhoz tartozó Kauzsay-tanyán élő - emberekre milyen állami támogatásokat kapott az önkormányzat a belügyminisztériumtól.

Múlt héten kiderítettük azt, hogy a magyi vezetők tavaly 99 ember után igényeltek tanyagondnoki támogatást miközben a valóságban csak alig 30-an élnek ott. Ez azt jelenti, hogy jogosulatlanul is több tízmillió forintot kasszírozhatott a magyi önkormányzat évek óta a Jókai és a Mohos utcai házakban csak papíron lakó emberek után.

A törvénytisztelő polgár

Csak az igazságot akarta kideríteni az a férfi, aki három évvel ezelőtt költözött a Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei Magyra. Három év nem sok idő, de arra pont elég volt az egykori rendőrnek, hogy elérje: falu jegyzője elmebetegnek titulálva gondnokság alá akarta helyeztetni.

A Szabad Európának nyilatkozó férfi azt mondja: az volt a baj, hogy túl sokat kérdezett.

„A jegyzőnek írtam a közérdekű adatigényléseket. Ugyan kaptam rá válaszokat, de amikor rájöttem, hogy a válaszok a valósággal köszönőviszonyban sincsenek, akkor ugyanezekben a témakörökben szintén közérdekű adatigényléssel fordultam az illetékes hatóságokhoz, akiket ezzel lépéskényszerbe hoztam és ezek a hatóságok a megállapításokat így vagy úgy, hosszú idő elteltével, de meghozták”

-nyilatkozta a Szabad Európának férfi, aki szerint a hatósági vizsgálatok jogilag és anyagilag is határozottan negatívan érintették a falut.

Mi a közérdekű adatigénylés?
Miután az állam az állampolgárok pénzéből, a magyarok jólétéért működik, ezért Magyarországon is joga van megtudnia bárkinek, hogyan használja fel az állam a közpénzt. Ezért közérdekű és közérdekből nyilvános adatot nem szabad eltitkolni az állampolgárok elől, ezeket bárki kikérheti szóban, írásban vagy elektronikus formában is.

Miután Magyra költözött, a férfinak feltűnt, hogy a község határában egy illegális szeméttelep van. Kis nyomozás után kiderítette, hogy a magyi temetői hulladékot és az önkormányzat uborkaföldjéről a fóliákat a polgármester utasítására a közmunkások az önkormányzat traktorján hordták egy osztatlan közös tulajdonú termőföldre.

„A környezetvédelmi hatóság emberei kimentek és megállapították, hogy temetői hulladék, törött üvegmécsesek, műanyagok vannak az illegális szeméttelepen, amiket néha-néha még megpróbálnak elégetni. Emiatt levegőtisztasági bírsággal sújtották az önkormányzatot, ami néhány tízezer forintos tétel volt”

-mesélte a férfi, aki azt is elmondta hogy az önkormányzatnak sok pénzébe került az is, hogy fel kellett számolnia az illegális szeméttelepüket.

2019 októberében független választási bizottsági tagként az is feltűnt neki, hogy a faluhoz tartozó Kauzsay-tanya elbontott házaiból emberek mentek szavazni. Újabb közérdekű adatigénylésben fordult a jegyzőhöz, aki válaszolt is neki.

Időközben a polgármester Czirják István is megelégelte a kellemetlenkedő férfi kérdéseit és szórólapokon értesítette a magyiakat: falugyűlést hív össze.

A Szabad Európa egyik forrása azt mondta: a polgármester kijelentette, hogy szerinte elszaporodtak a községben közérdekű adatigénylések, amelyek miatt olyan rossz légkör alakult ki Magyon, hogy ő így nem tud dolgozni.

A falugyűlésen a férfi neve ugyan nem hangzott el, de Magy egy kis község, mindenki tudta kiről van szó és ki az, aki kérdésekkel bombázza az önkormányzatot.

Forrás: Magy, Hungary
Forrás: Magy, Hungary

Válasz helyett elmeorvosi vizsgálat

A férfi, aki egyébként a Debreceni Egyetem jogi asszisztensi képzésére jár, tavaly a közérdekű adatigénylési kérelmére válasz helyett egy idézést kapott a Fehérgyarmati Gyámhivataltól.

Mint később kiderült: a község jegyzője névtelen bejelentést kapott arról, hogy a férfi elmebeteg, ezért indította el a gyámhatóságnál a kellemetlenkedő férfi gondnokság alá helyezését Szilvási Andrea Ágota.

„Hát, paff voltam. Bár a jegyző pontosan tudta, hogy nem vagyok elmebeteg, mert az önkormányzati választások előtt többször egyeztettünk, hiszen független választási delegált voltam, ezért is érthetetlen, hogy azt írta le a gondnokság alá helyezésem kapcsán, hogy: teljesen cselekvőképtelen elmebeteg vagyok”

– mondta a férfi, akiről tavaly decemberben a pszichiátriai intézet elmeorvosi szakvizsgálata kiderítette, hogy teljesen épelméjű, és nincs olyan ok, amiért gondnokság alá kellene venni. A Fehérgyarmati Gyámhivatal jogerősen megszüntette a férfi ellen az eljárást, aki ezek után rágalmazásért pert indított a jegyző ellen.

A bíróság szeptemberben elsőfokon kimondta, hogy Szilvási Andrea Ágota jegyzőnő nem bűnös, mert a gondnokság alá vételi eljárást a névtelen bejelentésre hivatkozva kötelessége volt elindítani.

Annak ellenére sem bűnös, hogy azt állította: a kíváncsiskodó férfi cselekvőképtelen elmebeteg, aki még az önálló életvitel ellátására sem alkalmas.

Nem ez volt az első eset

A szabolcsi Magyon nem ez volt az első eset az elmúlt 10 évben, amikor a regnáló jegyző vagy éppen Czirják István polgármester megpróbált félreállítani valakit, aki a hatalmukat veszélyeztette vagy az érdekeiket sértette.

A 2010-es októberi önkormányzati választásokon a jelenlegi polgármesterrel szemben elindult a magyi önkormányzat egyik alkalmazottja, Kovács Márta is. Czirják István fölényes győzelmet aratott, amit a nő tudomásul is vett, de a polgármester bosszúja elől nem menekülhetett. A Szabad Európa birtokába került a Nyíregyházi Munkaügyi Bíróság ítélete, amely idézi a község vezetőjének szavait a kirúgás indoklásáról.

„Ilyen légkörben nem lehet dolgozni. Aki a falu elvárásainak nem felel meg, annak itt nincs helye. Ha nincs bizalom, akkor nincs miről beszélni"

- mondta a 2010. október 25-i testületi ülésen Czirják István polgármester.

A választás után két héttel egy önkormányzati testületi ülésen a képviselők egyszerűen megszavazták, hogy a Czirják István ellen a választáson elindult nőt, aki egyébként akkor már 12 éve dolgozott a magyi önkormányzatnál, egyszerűen kirúgják.

Kovács Mártát 2010 decemberében fel is mentette az akkori jegyző és megszüntette a nő köztisztviselői pozícióját. Az asszony néhány hónap múlva beperelte az önkormányzatot, a Nyíregyházi Munkaügyi Bíróság pedig megállapította:

„A jogviszonyának megszüntetésére ténylegesen azon okból került sor, hogy elindult a polgármesteri választáson, a munkáltató rendeltetésellenesen gyakorolta a felmentés jogát, így a jogellenesség ebből a szempontból is megállapítható volt”

– áll az ítéletben, ami azt is kimondta, hogy a magyi önkormányzatnak összesen csaknem 2.2 millió forintot kellett a kirúgott asszony számára megfizetnie.

A Szabad Európa kereste a település jegyzőjét is, amint válaszol frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG