Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elmenekült Oroszországból a Navalnijt támogató ortodox pap


Alekszej Navalnij a róla szóló film egyik jelenetében a 2022-es Sundance Dokumentumfilm-fesztiválon 2022. január 31-én
Alekszej Navalnij a róla szóló film egyik jelenetében a 2022-es Sundance Dokumentumfilm-fesztiválon 2022. január 31-én

A bebörtönzött ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt támogató orosz ortodox papot biztonsága miatt érzett aggályai késztették arra, hogy Lengyelországba meneküljön.

Az orosz Uljanovszk régióban működő Melekesz Ortodox Helytartóság volt sajtótitkára, Georgij Szuhobszkij február 7-én a Mozsem Objasznyity (Meg tudjuk magyarázni) Telegram-csatornának elmondta, hogy január végén hagyta el Oroszországot, miután fenyegető leveleket kapott, mert bírálta azt a püspököt, aki három hónappal ezelőtt elbocsátotta őt az állásából Navalnij nyílt támogatása miatt.

Szuhobszkij akkor vesztette el az állását, amikor a közösségi médiában gratulált Navalnijnak, aki tavaly elnyerte az Európai Unió Szaharov-díját.

„Amikor Putyin rezsimje megbukik, azt tervezem, hogy visszatérek, és akár papként is szolgálok, ha lesz rá lehetőség” – mondta Szuhobszkij a Telegram-csatornának, hozzátéve, hogy azért választotta Lengyelországot, mert lengyel gyökerei vannak, és folyékonyan beszél lengyelül.

Navalnij munkatársai és támogatói közül sokan hagyták el Oroszországot az elmúlt hónapokban, miután a Kreml fellép azok ellen, akiknek közük van Putyin leghangosabb bírálójához.

Magát Navalnijt tavaly januárban tartóztatták le, miután visszatért Németországból, ahol öt hónapot töltött egy majdnem halálos idegmérgezésből lábadozva, melyért a Kremlt hibáztatja – az orosz tisztviselők elutasítják ezt a vádat.

Jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti sikkasztás vádjával, amit ő és a nemzetközi bíróságok is megkérdőjeleztek.

Tavaly júniusban a moszkvai városi bíróság szélsőségesnek nyilvánította a Navalnijhoz köthető összes szervezetet, és ezzel megakadályozta, hogy Navalnijhoz és oroszországi regionális irodáinak hálózatához köthető emberek állami hivatalért induljanak.

A Navalnij-féle szervezetek elleni rendelet hosszabb börtönbüntetést is hozhat a velük együttműködő aktivisták nyakára.

XS
SM
MD
LG