Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először képviseli maori nő Új-Zélandot a nemzetközi politikában


Nanaia Mahuta, Új-Zealand külügyminisztere (b) Jacinda Ardern miniszterelnökkel 2020. február 28-án, amikor Mahuta még a maori ügyekért felelt a kormányban, miniszteri rangban.
Nanaia Mahuta, Új-Zealand külügyminisztere (b) Jacinda Ardern miniszterelnökkel 2020. február 28-án, amikor Mahuta még a maori ügyekért felelt a kormányban, miniszteri rangban.

Nanaia Mahutát választotta az ország újonnan megalakult munkáspárti kormánya külügyminiszternek. A maori politikus a népe hagyományos arctetoválását is viseli. Az új kabinet más szempontból is az egyik legsokszínűbb a világon.

Először választottak őslakos női külügyminisztert Új-Zélandon, de az újonnan megválasztott kabinet több más szempontból is sokak szerint a legsokszínűbb lehet a világon. Nanaia Mahuta, az új külügyminiszter már négy éve is felhívta magára a figyelmet. Ő volt a első olyan női tagja ugyanis az új-zélandi parlamentnek, aki moko kauae-t visel magán, azaz a hagyományos maori arctetoválást. Az ország előző külügyminisztere, Winston Peters szintén maori. Mahuta kinevezéséhez minden párt gratulált.

Maori arca lett Új-Zélandnak

Nanaia Mahuta 1996 óta tagja a parlamentnek, de már előtte is aktív volt az ország politikai életében. Mahuta rokonságban áll a néhai maori királynővel, Te Arikinui Te Atairangikaahuval, és a jelenlegi uralkodónak, Kingi Tuheitiának is rokona. Az új külügyminiszter 2016 óta viseli az arcán a hagyományos maori tetoválást, amely a viselője felmenőire, történelmére, és státuszára utal. A moko kauae tetoválásokat ceremoniális keretek között teszik föl viselőére.

„Az első arc, akit a nemzetközi tárgyalásokon látnak, valaki, aki maori módon beszél és néz ki. Új-Zéland képviselője egy őslakos” – mondta Rukuwai Tipene-Allen a Maori Televízió politikai újságírója, aki szerint Mahuta kinevezésének hatalmas jelentősége van.

„Ez megmutatja, hogy a kultúránknak nemzetközi szinten is helye van, az emberek látják a maorik jelentőségét, és azt, hogy mennyire máshogy tölt be egy ilyen szerepet egy maori” – vélekedett az újságíró.

Sokszínű az új kabinet

Az országban nemrég választották újra Jacinda Ardern balközép politikust, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltjét. Ardern elsöprő győzelmet aratott, a Munkáspárt majdnem az összes szavazat felét megszerezte, és 64 helyet a 120 fős parlamentből. Az újonnan felálló parlament az egyik legsokszínűbb a világon. A képviselők közel fele nő lesz, amely jóval a 25 százalékos világátlag fölött van. Nagy arányban képviselik magukat a törvényhozásban az LMBT-közösség tagjai is, a képviselők nagyjából 10 százaléka vállaltan meleg. Az új miniszterelnök-helyettes, Grant Robertson is az LMBT-közösséghez tartozik.

„Ezt a kabinetet és a vezetőjét is az érdemei alapján választották ki, és közben éppenséggel nagyon sokszínű is, és erre nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta a miniszterelnök hétfőn. „Azt az Új-Zélandot tükrözik, amelynek lakói megválasztották őket.”

Készült a CNN és a TVNZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG