Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először sérült az EU "Ukrajna mindenek felett" elve a gabona-ügyben


Az orosz támadások közben is aratják a búzát Kijev közelében, 2022. augusztus 9-én.
Az orosz támadások közben is aratják a búzát Kijev közelében, 2022. augusztus 9-én.

Bár jogsértő lépés, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország is úgy döntött, hogy átmenetileg kitilt piacáról egyes ukrajnai mezőgazdasági termékeket. Podcastunkban körbejárjuk, miért hátrányos az ukrán gabona-dömping, miért reagált lomhán az Európai Bizottság és mi volt a lengyelek váratlan húzása.

Itt tudja meghallgatni a beszélgetést:

Először sérült az EU "Ukrajna mindenek felett" elve a gabona-ügyben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:08:42 0:00

A podcast fontosabb gondolatai: bár a nemzetközi jog ismeri a "force majeure" fogalmát, a magyar kormány mégsem erre hivatkozott, amikor június 30-ig felfüggesztette az ukrán gabona exportját. A problémát fokozza, hogy az olcsó termék miatt a korábban betárazott gabonát sem tudják eladni, és így a raktározási kapacitások sem szabadulnak fel. A tagállami érdekek szerteágazása ismét nehéz helyzetbe hozta az Európai Bizottságot, amelyet az orosz támadás alatt álló "Ukrajna mindenek felett" elv is bénít. Pedig nem az ukrán gabona lesz az egyetlen termék, ami gondot okozhat az európai piacon. Lengyelország a beszállítási korlátozás bejelentése után pár nappal különalkut kötött Ukrajnával, és ez gyengítheti a többi tiltakozó ország érdekérvényesítő erejét.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG