Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biztonsági mulasztás is hozzájárulhatott az online előválasztás elleni támadáshoz


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Az ellenzéki előválasztást valószínűleg tényleg kívülről támadták, de ehhez hozzájárulhatott emberi mulasztás is. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kormány állt volna a támadás mögött.

Az indulás után szinte rögtön fel kellett függeszteni az ellenzéki előválasztást szeptember 18-án. A szervezők szerint a rendszert ugyanis túlterheléses támadás érte. Az online és az offline szavazás lebonyolításáért ugyanaz a rendszer felel, így az offline szavazás is leállt.

A szervezők a kormányt okolták a támadás miatt, de ehhez semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel. A kormány az ellenzéki pártokat hibáztatta.

Volt védelem, csak nem mindenre

Az előválasztás informatikai rendszerének volt terheléses támadások elleni védelme, a Cloudflare szolgáltatását vették igénybe ehhez, írja a Telex. Ez a szolgáltatás könnyedén el is bírt volna olyan szintű támadással, mint a szombati. A lapnak nyilatkozó szakértők a támadás tényét nem vonták kétségbe.

aHang
Az előválasztás informatikai lebonyolítását az aHang nevű civil szervezet vállalta. Eddig főleg petícióknak biztosítottak online felületet, a mostani a legnagyobb vállalkozásuk. A támadás után a szervezők bejelentették, hogy a teljes rendszert elköltöztetik és fejlettebb biztonsági funkciókat építenek bele.


Legalább egy szerver valamilyen hiba folytán kimaradhatott ez alól a védelem alól, így a Cloudflare-t kikerülve ezen a módon könnyen támadhatóvá vált a rendszer.

A szervezők szerint 1 gigabitnyi adatforgalom zúdult rá hirtelen egy szerverre, azonban a Cloudflare ingyenes csomagja is másodpercenként 100 terabites, azaz 100 ezer gigabites adatforgalomig nyújt védelmet pontosan ilyen támadások ellen. Azaz a külső támadás megtörtént, de elvárható mértékű elővigyázatosság mellett kiküszöbölhető lett volna. A szervezők szerint azóta is történtek hasonló támadások, legutóbb épp szerdán, de azok már nem tudtak kárt okozni.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG