Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hasonlóan támadták az előválasztási rendszert, mint az amerikai választásokat


Az előválasztási rendszer parancssori elérését célzó IP-címek eloszlása országonként a 2021. szeptember 18-i támadás alatt
Az előválasztási rendszer parancssori elérését célzó IP-címek eloszlása országonként a 2021. szeptember 18-i támadás alatt

Kijött a nyilvános szakértői jelentés az ellenzéki előválasztási rendszer megtámadásáról. E szerint egyértelműen kívülről támadták a rendszert, ismert mintázatok is felbukkantak, de emellett a rendszert magát is alulméretezték.

Magyarország első országos előválasztása indult el szeptember 18-án, interneten keresztül is lehetett szavazni. A netes felületet azonban már az első nap „erősödő terheléses támadások” érték a szervezők szerint, a szavazást le is kellett állítani.

A támadások mellett is biztonságos működést két nappal későbbre sikerült megoldani, az előválasztást ezért meghosszabbították két nappal. A támadással a szervezők Kínát és a kormánypártokat gyanúsították, de bizonyítékot nem mutattak fel ennek alátámasztására. A Fidesz pedig az ellenzéket okolta.

A szervezők Frész Ferencet, a Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központjának volt vezetőjét kérték fel a támadás kivizsgálására. A jelentés hétfőn lett nyilvános (itt letöltheti), e szerint

  • túlterheléses támadás történt, a rendszer megnövekedett forgalom miatt állt le;
  • de az előválasztási rendszer alulméretezett volt, és nem volt kellően védve a hasonló támadások ellen;
  • adatvesztés vagy jogosulatlan adathozzáférés nem történhetett;
  • a támadások egy része felismerhető mintázatokhoz, jól ismert bothálózatokhoz kötődött, amelyekkel nem leállítani, feltörni akarták a rendszert.

Hasonló botnetes támadásoknál elég nehéz utólag eldönteni, ki állt mögötte, kellő pénzből ugyanis bárki vásárolhat magának ilyen illegális szolgáltatást.

Botnet - Robothálózat
A botnet hálózatba kötött, úgynevezett zombi számítógépeket jelöl, amelyek felett már a tulajdonosok tudta nélkül átvették az irányítást. Ezen gépeket összehangolva a spamküldéstől a túlterheléses támadásokig számtalan célra használhatja az őket irányító támadó.

Az viszont kiderült a támadó gépek forráscímeit elemezve, hogy ismert, korábban például az amerikai választásokat is támadó botnettevékenység is kimutatható volt.

„A távoli bejelentkezést célzó bruteforce-kérések a jól ismert CobaltStrike, Trickbot, Lockibotnetek forgalma, amik az elmúlt öt évben szerepet játszottak az amerikai és európai választásokat befolyásoló, valamint a legutóbbi zsarolóvírus-támadásokban is” – áll az értékelésben.

Emellett az is látszott, hogy a botnetforgalom jó része az előválasztási rendszer lehetséges sérülékenységének letapogatására, támadás-előkészítésre használt forgalom volt. A jelentés szerint kimutatható volt a legújabb, Linux-alapú virtualizációs sérülékenységeket kereső botnetforgalom is.

Az előválasztási rendszer feltörését célzó támadások leginkább brazil és kínai IP-címekről érkezett. Itt kivétel nélkül botnet tevékenységről volt szó, nem célzott, emberi támadásról.
Az előválasztási rendszer feltörését célzó támadások leginkább brazil és kínai IP-címekről érkezett. Itt kivétel nélkül botnet tevékenységről volt szó, nem célzott, emberi támadásról.

A rendszer feltörésére irányuló botnetes támadás jellemzően brazil és kínai IP-című gépekről érkezett. A legnagyobb nem szabványos terhelés viszont európai IP-címekről jött a támadás során.

Az előválasztás szervező aHang közleményében elismerte a saját felelősségét, "jobban is készülhettek volna" hasonló támadások ellen. hozzátéve, hogy más kiemelt közéleti témáknál eddig mindig megtudták védeni az infrastruktúrájukat, azóta pedig már átköltöztették a rendszert.

Frész Ferenc ellenszolgáltatás nélkül készített jelentését a szervezők elküldték a nyomozó hatóságoknak is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG