Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elsötétítéssel tiltakozik a független lengyel média az új reklámadó ellen


Fekete címlappal és "Média - választási lehetőségek nélkül" felirattal jelentek meg a magánkézben lévő lengyel napilapok a reklámadó elleni tiltakozásul, 2021. február 10.
Fekete címlappal és "Média - választási lehetőségek nélkül" felirattal jelentek meg a magánkézben lévő lengyel napilapok a reklámadó elleni tiltakozásul, 2021. február 10.

Számos lengyelországi médium felfüggesztette működését szerdán a miatt a reklámtörvény miatt, amelyről a parlament jelenleg is tárgyal. A kormány a járványra hivatkozva adóztatná meg a médiát, de sokak szerint a terv csak a független sajtó elhallgattatásáról szól.

A lengyel kormány szerint a Facebook és más techóriások ellen vezetnek be új adófajtát, de annak valójában a kisebb szerkesztőségek isszák meg a levét.

“Itt kellene lennie az ön kedvenc weboldalának” – ez a szöveg olvasható szerdán több lengyel hírportál főoldalán. Az oldalak a lengyel kormánypártok friss törvényjavaslata ellen tiltakoznak, amely szerint a hírportáloknak 2 és 15 százalék közötti adót kellene fizetniük a rajtuk megjelenő reklámok után, a médium méretétől függően.

A járványra hivatkozva

A vezető hírportálok mellett a Polsat tévécsatorna, valamint a TVN24 és a Radio Zet rádióadók is csatlakoztak a tiltakozáshoz, és több napilap friss száma is fekete címlappal jelent meg. A rádiókban szerdán olyan üzenetet olvastak be, amely szerint több médium megszűnéséhez is vezethet az adó bevezetése. Az akcióban résztvevő médiumok 24 óráig tartanak szünetet, az adások csak holnap reggel indulnak újra.

A lengyel kormány szerint az adó bevezetésére a koronavírus-járvány miatt van szükség: indoklásuk szerint az állam az így befolyó összegeket részben az egészségügyre, részben pedig műemlékvédelemre és kulturális célokra használná fel. A szerdai tiltakozásban résztvevő médiumok szerint azonban az adó hátrányba hozza a privát sajtótermékeket az állami médiával szemben, rontva így a szabad sajtó helyzetét Lengyelországban.

Hiába keresték a híreket a lengyel weboldalakon a felhasználók 2021. február 10-én
Hiába keresték a híreket a lengyel weboldalakon a felhasználók 2021. február 10-én

A közmédia mentességet kap

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nevű, konzervatív párt képviselői az elmúlt években többször nyilatkoztak úgy, hogy a „külföldi médiavállalkozások” túl nagy befolyással bírnak Lengyelországban. Kritikusaik szerint a kormány valódi célja azonban a média feletti ellenőrzés megszerzése, a kormány terve szerint ugyanis az állami tulajdonú csatornák mentességet kapnának az új adó alól.

A Radio Zet közleménye szerint „független média nélkül nincs szabad ország. Szabad választás nélkül nincs szabadság.”

Nemcsak Facebook-adó

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a napokban azzal érvelt, hogy a törvény a nagy techcégek, például a Google és a Facebook megadóztatásának egyik eszköze, amely megfelel az Európai Unió hasonló célkitűzéseinek. Sőt, mint mondta, ez a „szolidaritási adó” valójában „hozzájárul a szabad média fejlődéséhez is.”

A törvényjavaslat alapján azonban nemcsak a techóriások, hanem számos kisebb lengyel médiumnak is plusz adókat kell fizetnie. Ezek a szerkesztőségek már korábban is nehéz helyzetben voltak, hiszen a járvány idején az ő reklámbevételeik is megcsappantak.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG