Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elsüllyedt egy kis hajó az angol partoknál, többen meghaltak


Migránsok az egyik mentőhajón az eddigi legszörnyűbb ilyen baleset után 2022. november 24-én Dovernél
Migránsok az egyik mentőhajón az eddigi legszörnyűbb ilyen baleset után 2022. november 24-én Dovernél

A fagyos vizeken elsüllyedt egy körülbelül negyven migránst szállító kis hajó Anglia délkeleti partjainál, a fedélzeten lévők egy része meghalt – jelentette szerdán a BBC. Helikopterek és mentőhajók kutatnak túlélők után.

A brit kormány és a katasztrófavédelem tisztviselői megerősítették, hogy egy váratlan esemény van folyamatban, mentőcsónakok, helikopterek és mentőcsapatok dolgoznak a francia és a brit haditengerészettel együtt, hogy reagáljanak a hajnali 3:40 körül történtekre.

Az LBC brit rádióállomás jelentése szerint 43 embert sikerült kimenteni, néhányan meghaltak.

„Tudomásunk van az Egyesült Királyság felségvizein történt incidensről, minden érintett ügynökség támogatja az összehangolt válaszintézkedéseket – mondta a kormány szóvivője. – A további részletekről kellő időben tájékoztatást adunk.”

Nagy-Britanniában az elmúlt héten nagyot zuhant a hőmérséklet, az ország egyes részein havazott is. Szerda reggel 2 Celsius-fokot mértek az egyik közeli városban.

A fagyos idő ellenére csak a hétvége óta több mint ötszáz migráns tette meg a veszélyes utat kis hajókon, az átkelést szervező embercsempészek kihasználják a gyenge szelet és a nyugodt tengert.

Idén több mint negyvenezer migráns érkezett Franciaország felől, sokan Afganisztánból vagy Iránból jutottak el Európán keresztül Nagy-Britanniába.

Az elmúlt évben jelentősen nőtt a tengeren átkelő albánok száma is, ezt a tényt a kormány arra használta fel, hogy indokolja a keményebb fellépést az érkezőkkel szemben, illetve azok kiutasítását, akik vissza tudnak térni egy biztonságos országba.

A mostani mentésben részt vevők a doveri kikötő rakpartján gyűltek össze, hogy kezeljék a szerdai hajóbaleset következményeit. A Sky TV szerint néhány embert a kenti Ashford kórházába szállítottak, de nem tudni, hogy ők túlélők vagy halálos áldozatok-e.

„Tisztában vagyok a csatornán reggel történt lehangoló eseménnyel, és folyamatosan kapom az újabb információkat, miközben az ügynökségek teszik a dolgukat, és próbálják minél előbb tisztázni teljes egészében a tényeket” – közölte Suella Braverman brit belügyminiszter Twitteren.

„Teljes szívemből együttérzek minden érintettel.”

Ami elég, az elég

Az újabb incidens egy nappal azután történt, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentette, hogy a törvények szigorítását tervezik a csatornát átszelő kis hajók megállítására, illetve a migránsok Nagy-Britanniában maradásának megakadályozására.

Sunak azt mondta, a kormány ezzel azt üzeni, hogy „ami elég, az elég”, és az emberek „jogosan érezték magukat dühösnek” a probléma kezelésének többszöri kudarca miatt.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy sok választó számára jelent nagy frusztrációt, hogy a kormány képtelen megállítani a gyakran fiatal férfiak kis hajókon történő érkezését, különösen azután, hogy az ország az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott, és így jobban ellenőrizheti saját határait.

A kormány közölte, hogy szigorúbb fellépésre van szükség annak érdekében is, hogy az embereket visszatartsák életük kockáztatásától, és szétzúzzák a drága utazásokat intéző embercsempészek üzleti modelljét.

A Missing Migrants Project adatai szerint 2014 óta 205 migráns veszett oda vagy tűnt el a csatornán.

A legszörnyűbb ilyen balesetben 27 ember halt meg, amikor tavaly novemberben felfújható gumicsónakon próbáltak átkelni a tengeren.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG